Mann arrestert for mobilfilming

En mann er arrestert, mistenkt for mobilfilmingen av Saddam Husseins henrettelse.

Saddam Hussein ble henrettet lørdag morgen
Foto: HO / REUTERS

Det melder Sky News.

- Han var en av myndighetspersonene som overvåket henrettelsen, og nå er han under etterforskning, sier en av Iraks statsminister Nuri al-Malikis rådgivere.

Henrettelsen av Saddam Hussein på mobiltelefon
Foto: WISSAM SAMI / AFP

Hånet av fangevoktere

Opptaket av henrettelsen, som er gjort med et mobilkamera og spredt på Internett og fra mobil til mobil, har vakt sterke reaksjoner både blant Iraks sunnimuslimer og i verden forøvrig.

Opptaket ble sendt ut etter at en offisiell video, som ikke viste selve hengingen, ble sendt ut. Videoen viser hvordan Saddam, som er sunnimuslim, ble hånet av fangevoktere som ropte navnet på den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

Nuri al-Maliki har lovet å finne og straffe den, eller dem, som filmet henrettelsen og spredte videoen rundt. Allerede i går innledet han jakten på den ansvarlige for den kornete filmen.

Rådgiver for den nasjonale sikkerhetstjenesten Mowaffak al-Rubaie sier at det var veldig uprofesjonelt at Saddam ble hånet før henrettelsen.

- Motbydelig

- Det var motbydelig, og det skulle aldri ha skjedd. Det skulle gått rolig og riktig for seg, tordner al-Rubaie.

- Dette er mennesker uten dannelse og klasse. De reagerte på en naturlig måte, de greide ikke å kontrollere følelsene sine. Men følelsene kom til uttrykk på en uakseptabel måte. Vi vil bruke harde midler for å straffe dem som var involvert.

Al-Rubaie legger til at dette imidlertid ikke må overskygge de handlingene Saddam ble dømt for.

Han sier at da de ankom bygget hvor henrettelsen skulle finne sted, var det vakter med mobiltelefoner og kameraer der, i tillegg til den offisielle fotografen. Han sier det var lokale vakter, som ikke var under hans kontroll. 

William Caldwell
Foto: SABAH ARAR / AFP

- Ville gjort det annerledes

Amerikanske myndigheter sier i dag at de ville ha gjennomført henrettelsen på en annen måte dersom de hadde hatt ansvaret.

- Det var ikke vår beslutning hvordan dette ble gjort, men vi ville gjort det annerledes, sa generalmajor William Caldwell på en pressekonferanse i dag.

Han gjorde det samtig klart at henrettelsen var Iraks eget ansvar. - De amerikanske styrkene hadde ikke noe å gjøre med bygget der henrettelsen ble gjennomført. Amerikanerne fløy Saddam til bygget og trakk seg deretter tilbake.

- Redd Saddam skulle flykte

En amerikansk regjeringskilde sier til New York Times at Saddam Hussein ble henrettet såpass fort fordi Iraks statsminister Nuri al-Maliki var redd for at han skulle rømme.

Kilden forteller at USA forsøkte å få utsatt henrettelsen.

Men al-Maliki vågde ikke å vente lengre.

- Han tenkte på sikkerheten og at det innebar en større fare om det ble utsatt. Kanskje det kunne lede til massekidnappinger for å forhandle Saddam fri.

Han sier at USA gjorde et siste forsøk på å overtale de irakiske myndighetene senest sju timer før henrettelsen. - Vi sa til statsministeren at det ville vekke negative reaksjoner i den muslimske verden og blant irakere dersom henrettelsen ville finne sted på den muslimske høytidens første dag. Det ville være bedre å vente til etter Id.

SISTE NYTT

Siste nytt