Mann pågrepet for Mumbai-angrep

En mann er pågrepet, mistenkt for å ha koordinert terrorangrepene i Mumbai i 2008 fra en base i Pakistan.

Terrorangrepene i Mumbai november 2008

Terroristene som gjennomførte en rekke koordinerte angrep mot Mumbai i 2008 skal ha blitt styrt fra en base i Pakistan.

Foto: AFP/Lorenzo Tugnoli, REUTERS/Stringer (INDIA), Stringer/India, AFP/Indranil Mukherjee

Mannen er identifisert som Sayed Zabiuddin Ansari, og er indisk statsborger. Han ble arrestert på flyplassen i New Delhi torsdag, melder nyhetsbyrået AFP.

Politiet i India mener han koordinerte terrorangrepene for organisasjonen Lashkar-e-Taiba fra en base i Karachi.

Der skal han ha holdt kontakten med gjerningsmennene mens de stormet luksushoteller, tok gisler og skjøt en rekke mennesker.

– Delhi-politiet har gjort en fantastisk jobb. Jeg er sikker på at etterforskningen er i full gang, og vi vil vente på resultatet, sier Indias utenriksminister S.M. Krishna.

Hevder Pakistan var involvert

Ansari skal ha en rekke aliaser, blant dem Abu Hamza og Abu Jundal, og har oppholdt seg i Saudi-Arabia de siste årene. Han sitter nå i varetekt i India.

Bare en av terroristene som angrep Mumbai overlevdegjerningsmennene overlevde, og han ble dømt til døden i 2010.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at Ansaris stemme finnes på flere opptak av samtaler mellom terroristene, og han skal også ha lært gjerningsmennene språket.

Ifølge Times of India, som kaller ham en sentral aktør i terrorangrepet, er han også etterlyst i flere saker.

Etter arrestasjonen skal han også ha sagt at offiserer fra Pakistans hær og etterretningstjeneste var involvert i planleggingen av terrorangrepet.

– USA støtter India

166 mennesker ble drept og over 300 såret da væpnede terrorister gikk til angrep mot flere mål i Mumbai 26. november 2008.

Indisk politi og sikkerhetsstyrker brukte nesten tre dager på å få kontroll over byen igjen.

Terroristene bak tilhørte gruppen Lashkar-e-Taiba , og sporene pekte raskt mot Pakistan, der de skal ha fått opptrening, utstyr og økonomisk støtte.

Les også: - Terroristene var svært godt trent
Les også: Mumbai-mistenkte tatt i Pakistan

Pakistan har tiltalt sju personer for medvirkning til terrorangrepet, men rettssaken mot dem har blitt rammet av stadige forsinkelser, noe som har gjort indiske myndigheter rasende.

USAs utenriksdepartement sier i en uttalelse at de har en «sterk interesse» i rettssaken, men vil ikke si noe om hvorvidt de var involvert i pågripelsen av Ansari.

– Vi har gjort det vi kan for å dele informasjon, og støtter Indias innsats for å straffe dem som står bak, sier pressetalskvinne Victoria Nuland.

Seks amerikanske statsborgere ble drept i terrorangrepet, og USA utlovet i april en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som kan føre til en dom mot Lashar-e-Taibas grunnlegger, Hafiz Saeed.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt