Hopp til innhold

Mankell og Kaplan tilbake i Sverige

Forfatteren Henning Mankell og politikeren Mehmet Kaplan landet i Sverige tirsdag kveld, og refset behandlingen de fikk i Gaza-aksjonen.

Video Mankell intervjues på flyet om Gaza-bordingen

Henning Mankell intervjues på flyet til Sverige. Han vet ikke før på slutten av intervjuet at ni personer er drept.

Riksdagspolitikeren Mehmet Kaplan holdt en pressekonferanse på Arlanda-flyplassen ved Stockholm.

– Det er forsåvidt morsomt å være hjemme, samtidig som at det er en stor sorg med alle dem som har omkommet. Det er slitsom å ha vært internert i to dager, sa Kaplan ifølge SVT.

Mehmet Kaplan på Arlanda

– Hele den fredelige antivoldsideen synker som en stein i det østlige Middelhavet når kommandosoldater, elitestyrken fra Israels forsvar, angriper og går om bord i vår båt, sa Mehmet Kaplan på Arlanda.

Foto: SVT

– Jeg har vært internert i to dager, en bisarr tid i internering. Og også hele prosedyren med å bli bordet i internasjonalt farvannn. Hele den fredelige ikke-voldsideen synker som en stein i det østlige Middelhavet når kommandosoldater, elitestyrken fra Israels forsvar, angriper og går om bord i vår båt, helt ulovlig i internasjonalt forvann. Siden tar de oss som gisler og fører vår båt inn i israelsk farvann med vold, eller trusler om vold, sa politikeren.

Både Kaplan og forfatteren Henning Mankell var med konvoien som ble bordet av israelske styrker mandag, og ble løslatt fra fengsel tirsdag.

Les også: Israel utviser de utenlandske aktivistene
Les også: NATO krev fangar og skip fri

– Israel er fullstendig isolert

Mankell landet på Landvetter-flyplassen ved Gøteborg.

– I dag vet vi at Israel står på sine knær. Den reaksjonen som har vært i verden kunne ingen av oss forvente oss. De er fullstendig isolert. Folk er så lei av denne brutale overmakten som denne makten har på sin samvittighet, sa Mankell ifølge SVT.

Henning Mankell på Landvetter

Henning Mankell landet på Landvetter tirsdag kveld.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

– Hva skjer neste gang, når vi kommer med hundre båter? Skal de slippa en atombombe da? spurte forfatteren.

– Så på en måte har det vært vellykket, la han til.

Les også: Mankell: – Angrar ikkje på at eg reiste
Les også: Mankell frigitt og på vei hjem

Alle utvises

Israelske myndigheter bestemte tirsdag kveld at alle de 680 utenlandske aktivistene fra Gaza-konvoien skal utvises umiddelbart.

Internasjonalt press er årsaken til at aktivistene blir løslatt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Det er enighet om at de innsatte vil bli utvist umiddelbart, sier Nir Hefez, en talsperson for Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding tirsdag kveld.

Aktivistene har vært fengslet siden en internasjonal hjelpekonvoi på vei mot Gaza ble bordet mandag morgen. Minst ni mennesker ble drept i aksjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt