Hopp til innhold

Mankell frigitt og på vei hjem

Den svenske forfatteren Henning Mankell skal være satt fri fra israelsk fengsel og på vei hjem til Sverige.

Henning Mankell

Den svenske forfatteren Henning Mankell var med i hjelpekonvoien på vei til Gaza.

Foto: FABIAN BIMMER / AP

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet ble flere svensker som var med på hjelpekonvoien på vei til Gaza, arrestert da skipene ble bordet av israelske styrker.

Flere satt fri i natt

I natt skal noen av svenskene ha blitt sluppet fri, og fraktet til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv for å sendes til hjemlandet. Det er fremdeles usikkert om flyet har tatt av ennå, eller om de nå venter på flyplassen.

Men en av de som er sluppet fri skal være Henning Mankell , ifølge Mikael Löfgren, talsmann for Ship to Gaza. To av de andre som er sluppet fri er riksdagsmedlem Mehmet Kaplan og lege Victoria Strand.

Svensk UD har lokalisert alle de 11 svenske statsborgerne som var med i konvoien. Fire forlater landet, seks sitter fengslet og én har ennå ikke bestemt seg om vedkommende vil sendes ut etter forbli fengslet, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

Får valget mellom fengsel og utsendelse

Ingen skal foreløpig ha hørt noe fra forfatteren eller noen av de andre svenskene som ble arrestert av israelerne. Heller ikke noen i den svenske ambassaden har klart å få ut opplysninger om de svenske deltagerne av «Frihetsflåten».

Ifølge israelske myndigheter blir ingen holdt mot sin vilje i fengselet, men blir stilt overfor valget om å bli deportert frivillig eller å gå i fengsel.

Alle som vil får undertegne et papir der de avslår retten til å få saken opp for en domstol og i stedet bli fraktet til Ben Gurion-flyplassen og sendt hjem, skriver Aftonbladet.

Blant de som er fengslet er Mattias Gardell, broren til forfatter og komiker Jonas Gardell, og hans kome Edda Manga, skriver Expressen.

Video Israelsk marine border konvoien til Gaza

Israelsk marine border konvoien til Gaza.

10.000 tonn med nødhjelp

Fem båter med hundrevis av aktivister og omtrent 10.000 tonn med nødhjelp om bord forlot Kypros med retning Gaza da konvoien ble bordet i går. «Frihetsflåten», som den svenske delen av Ship to Gaza kaller konvoien, skulle bruke et døgn på ferden fra Kypros til Gaza.

Konvoien ble lenge forsøkt stanset av kypriotiske myndigheter, ifølge Ship to Gaza etter press fra Israel. Israelske myndigheter truet allerede før konvoien forlot Kypros med å stanse forsyningene før de kom frem.

Ifølge Ship to Gaza ville ikke aktivistene om bord i skipene på noen måte møte vold fra israelske soldater med vold. «En uprovosert voldshandling mot den fredelige aksjonen vil møte en bølge av av demonstrasjoner og protester fra hele verden», var håpet før avreise.

SISTE NYTT

Siste nytt