NRK Meny
Normal

Beboerne i Tripoli mangler mat, medisiner, strøm og rent vann

Samtidig som opprørerne i Libya tar kontroll over stadig nye områder i Tripoli, er store deler av befolkningen i hovedstaden uten mat, medisiner, strøm og rent vann.

Befolkningen står i kø for å få rent vann

Folk i Tripoli står i kø for å få rent vann. Kampene den siste uka har gått hardt utover hovedstadens mat- og vannforsyning.

Foto: CHARLES ONIANS / Afp

Mens jakta på Gaddafi fortsetter, sliter opprørerne med å skaffe innbyggerne i Tripoli elektrisitet, bensin og mat og rent vann

– Mange av beboerne i Tripoli har gått tom for vann. De trenger elektrisitet for å pumpe opp vann rundt om kring i byen, og disse pumpene er ødelagte. melder Al Jazzeras reporter i Tripoli, Sue Turton.

I dag fikk opprørerne kontroll over en viktig grensepost ved grensa til Tunisia. Nå håper de å få inn nødhjelp og matforsyninger fra vest gjennom denne grenseovergangen.

Store mengder søppel fyller gatene i den libyske hovedstaden, og strømforsyninga er svært ustabil. Strømmen var borte i flere timer tidligere i dag.

Nyhetsbyrået Reuters melder i kveld at alle Libyas oljeraffinerier har blitt stengt på grunn av mangel på råoljeproduksjon og ødelagte anlegg. Det betyr at opprørerne er helt avhengige av å importere drivstoff fra utlandet.

Mangler mat og bensin

I tillegg har prisene på mat og bensin steget til himmels. En liter benisn som vanligvis koster 0,15 dinarer er nå oppe i tre dinarer, mens en liter melk koster over dobbelt så mye.

Mange steder er det ikke mat å få kjøpt i det hele tatt.

– Vi har 30.000 tonn bensin som vi skal distribuere til folket fra og med i dag, sier talsmann for opprørernes nasjonale overgangsråd, Mahmud Shammam, til nyhetsbyrået AFP, og legger til at de også vil skaffe til veie gass som kan brukes til matlaging i løpet av de nærmeste døgnene.

Matmarked i Tripoli

Matvareprisene i Libya har mangedobla seg de siste dagene. Flere steder er matlagrene i ferd med å bli tomme. Bildet er fra et grønnsaksmarked i den libyske hovedstaden.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Humanitær krise

De harde kampene i Tripoli har ført til en humanitær krise i hovedstaden. Sykehuslagrene er i ferd med å bli tomme, og legene får ikke behandla alle som er innlagt med skader.

Ifølge Al Jazeera er det også behov for flere leger og sykepleiere på sykehusene.

– Det er ikke mer medisin på sykehuset og det er ikke mer medisinsk personell. De har alle reist i frykt for snikskyttere, sier sykepleierstudenten Mohammed Yunis til Al Jazeera.

Ber om hjelp

I dag ba opprørsleder Mustafa Abdel Jalil hjelpeorganisasjoner om hjelp

– Vi henvender oss til alle de humanitære organisasjonene og forteller dem at Tripoli trenger medisiner, først og fremst nødhjelpprodukter og opersjonsmateriale, sa han på en pressekonferanse i Benghazi.

Når det gjelder matsituasjonen i hovedstaden, skyldte opprørslederen på Gaddafis styrker, og hevda at de holder på en sabotasje.

– Vi jobber med å løse disse problemene, sa han.

Opprører jubler etter å tatt over en nytt område i Tripoli

Et medlem av opprørsstyrken jubler etter at de tok kontroll over et nytt område i Tripoli lørdag.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Kontroll over flyplassen

Opprørerne forsatte å ta kontroll over stadig nye områder i hovedstaden Tripoli lørdag. Til nyhetsbyrået AFP sier opprørernes militære leder Mashir al-Taibi at de nå har fått full kontroll over flyplassen i Tripoli og områdene rundt.

Etter det de kaller en «opprydningsoperasjon» på flyplassen og i områdene rundt, har de fått kontroll over distriktet Qasr ben Gheshir.

Lederen for operasjonen, Mokhtar Lakhtar, sier at de så en konvoi med biler som tilhører Gaddafi-regimet forlate området lørdag.

– I natt dro mellom 60 og 80 biler fra Gaddafis battaljon og en av diktatorens sønner fra området og flyktet mot Bani Walid, en by nær Sirte, Gaddafis hjemby, sier Lakhtar til AFP.

– Det var ikke et taktisk trekk, men en virkelig flukt, legger han til.

Men opprørerne frykter at det fremdeles gjemmer seg snikskyttere på flyplassområdet. Fredag skal Gaddafis styrker blant annet ha avfyrt raketter som ødela tre sivile fly.

Et skritt nærmere Gaddafis hjemby

Lørdag kveld tok de også kontroll over den libyske byen Bin Jawad, melder Al Jazeera.

Dersom opprørerne greier å holde på kontrollen i Bin Jawad, er de et langt skritt nærmere å ta Gaddafis hjemby Sirte.

Opprørerne tok kontroll over flyplassen i Tripolo

Opprørerne sier at de nå har kontroll over den internasjonale flyplassen i Tripoli, samt områdene rundt.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt