Hopp til innhold

– Tilværelsen bryter sammen rundt dem

Syriske flyktninger trygler om hjelp til å overleve vinteren. De mangler mat, klær og varme.

Over 500.000 syrere er flyktet til Tyrkia og Libanon på grunn av krigen i hjemlandet. De mangler mat, klær og varme i vinterkulda.

SE VIDEO: Desperasjonen blant syriske flyktninger øker. Over en halv million har flyktet til nabolandene, blant annet her til Bekaadalen i Libanon.

Syriske flyktninger

SAMLER PLAST: Familier med barn blir ansett for å være heldige, for da kan barna være ute hele dagen og samle ved, plast og annet som kan brennes for å holde varmen.

Foto: EBU

Syriske flyktninger

Familien samler seg rundt varmekilden, mens det ennå er noe å brenne. Flere barn blir ifølge Reuters dårlige av gifta som avgis når plast brennes.

Foto: EBU
Syriske flyktninger i Libanon

Leiren er omgitt av iskaldt, sølete vann.

Foto: EBU

Fattige Bekaadalen i Libanon har etter krigen i nabolandet blitt forvandlet til en provisorisk flyktningleir. Syriske familier, som har lagt igjen alt de eier i hjemlandet, forsøker å overleve i vinterkulda ved å søke tilflukt i skjul laget av tre og plastikk.

– Når flyktningene kommer over grensa, så kommer de uten noen ting. De mangler alt, forteller Flyktninghjelpens landdirektør Mads Almaas til NRK.

Han har akkurat kommet tilbake til Norge etter å ha observert flyktningenes desperate situasjon rett over grensa til Libanon. Flyktninghjelpen har hjulpet flyktninger her siden i fjor sommer, og merker hvordan krigen går hardt innpå syrerne – både fysisk og psykisk.

– Det er klart at nivået av traumer er på et helt annet nivå nå enn det var for ett år siden. Folk er i en mye mer presset og ekstrem situasjon når de kommer, sier Almaas.

FN ber om 1,5 milliarder dollar til hjelp

Flyktningene er avhengig av støtte fra lokalsamfunnet og hjelpeorganisasjoner.

Denne uka ble det klart at EU vil gi 7 millioner kroner av prispengene fra Nobels fredspris til Flyktninghjelpen og Redd Barna. Blant de som skal få hjelp er 4000 syriske barn som er på flukt.

Men hjelpen strekker ikke til alle. I tillegg har hjelpeorganisasjonene hatt problemer med å komme til de som trenger hjelp på grunn av den voldelige krigen.

Onsdag ba FN verdenssamfunnet om å bidra med 1,5 milliarder dollar (8,3 milliarder norske kroner) til livreddende tiltak overfor det syriske folk.

Rundt 5,5 milliarder norske kroner av beløpet skal gå til de syriske flyktningene.

– Omfanget av denne humanitære krisa er det ingen som bestrider, sier Radhouane Noucier, FNs humanitære koordinator for Syria.

Han sier det haster å samle inn pengene for å hjelpe situasjonen som «forverrer seg dramatisk».

Kuldegrader kan bety død

Områdene over grensa til Libanon ligger ganske høyt over havet, slik at klimaet er kaldt, og kan sammenliknes med et norsk vinterklima.

Det gjør at den akutte mangelen på brensel kan bli fatal når kuldegradene melder sin ankomst, varsler Libanons statsminister, Najib Mikati.

Ifølge Reuters ber statsministeren nå det internasjonale samfunnet om å redde de syriske flyktningene.

Totalt er 525.000 syrere nå på flukt, i naboland som Tyrkia og Libanon. I tillegg er tusenvis på flukt i sitt eget krigsherjede hjemland.

– Det er ille, og det kommer til å bli verre

Kamphandlingene mellom myndighetene og opprørerne sprer seg. Syriske opprørere hevder deres styrker trenger stadig dypere inn i Damaskus. Statlige medier bekrefter at det raser voldsomme kamper i hovedstaden.

USA hevder de har bevis for at myndighetene vil bruke kjemiske våpen mot sivilbefolkningen, og flyktningleire og sykehus har vært mål for bombeangrep.

– Situasjonen blir stadig verre for syrerne. Dag for dag så opplever de at tilværelsen bryter sammen rundt dem. Det de en gang kunne stole på er ikke der lenger, forteller Jon Roar Strandenes, som har vært utsendt fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP til Damaskus.

Han forteller at mat er blitt en dyr mangelvare. Også madrasser, ulltepper og klær er vanskelig å oppdrive.

– Situasjonen for syrerne er ille, og den kommer til å bli så mye vanskeligere i løpet av vinteren.

Infrastrukturen har begynt å svikte. Det elektriske strømnettet virker kun et par timer i løpet av døgnet, og når også fyringsolje og gass er borte, står innbyggerne igjen uten noen mulighet for oppvarming av husene.

– Det er nesten for seint å forberede seg på vinter fordi det er så lite hjelpemidler å få tak i, sier Strandenes.

Jon Roar Strandenes og Mads Almaas

Jon Roar Strandenes (t.v.) og Mads Almaas i Flyktninghjelpen har selv vært øyenvitner til de syriske flyktningenes lidelser.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt