Hopp til innhold

– De bor på en øy av søppel som har blitt til en bydel

Hvert tiende menneske bor i slum med elendig tilgang til helsetjenester. I Kamrangirchar-slummen i Bangladesh lider nesten halvparten av barna av underernæring.

Kamrangichar-slummen i Bangladesh

Forurensning, dårlig hygiene, trange kår og elendige sanitære forhold fører til blant annet diaré, luftveisinfeksjoner og fare for smittsomme sykdommer som meslinger og kolera.

Foto: Stanley Greene / Leger uten grenser

I Kamrangirchar-slummen i Dhaka bor det over 400 000 mennesker i ufattelige omgivelser.

– Dette er fattigdom på et nivå som man ikke kan forstå i Norge. Dette er folk som bor under helt forferdelige tilstander, sier Kyrre Lind, styreleder i Leger uten Grenser til NRK.no.

Lind har ved flere anledninger besøkt Kamrangirchar-slummen i hovedstaden Dhaka i forbindelse med sitt arbeid for Leger uten Grenser.

– Jeg er vant til å se fattigdom, men dette var noe av det verste jeg har sett. Det er helt sjokkerende, sier Lind.

Han forteller om familier som bor i hytter laget av «sammenrasket treverk og plastikk».

– Det bor veldig mange mennesker på små rom. De har ingen tilgang til rent vann og flere hundre personer må dele en felles latrine. Det var så illeluktende at jeg ikke klarte å gå inn dit.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Lever av søppel

Kamrangirchar-slummen er en relativt ny slum som har oppstått på toppen av en søppeldumpingsplass for byens befolkning.

Lind forteller at det fortsatt blir dumpet søppel i slumområdet.

– De som lever i slummen, lever av å resirkulere søppelet som kommer inn. Jeg har sett kvinner som sitter og klipper opp søppelposer som de tvinner tau av, sier han.

– Konstant fare for Kolera-utbrudd

Kyrre Lind, styreleder i Leger Uten Grenser

Kyrre Lind er styreleder i Leger Uten Grenser.

Foto: Su Thet Mon / NRK

I Kamrangirchar-slummen i Dhaka i Bangladesh lider halvparten av barna av kronisk underernæring.

– For meg var det er en stor kontrast å se fargerike matboder på hvert gatehjørne i Dhaka til å se underernærte barn som bor på søppelfyllinga, sier Lind til NRK.no

Mange av innbyggerne har også diaré og luftveisproblemer som følge av forurensning og dårlige sanitære forhold. Faren for dødelige epidemier i slumområder er stor.

– Veldig mange av de som bor i slummen har diaré. Det er også nesten alltid noen som har kolera. Faren for et kolera-utbrudd ligger og ulmer hele tiden. Vi har konstant beredskap på dette. Dersom det skulle det bryte ut et kolera-utbrudd i Kamrangirchar-slummen, vil det være en katastrofe av store dimensjoner, mener Lind.

14,8 millioner mennesker bor i byen Dhaka, og det finnes mer enn 5000 slumområder der, men det eneste gratis helsetilbudet som finnes i Kamrangirchar-slummen er Leger Uten Grensers klinikker.

– Uvitenhet dreper

Til sammen bor det mer enn 800 millioner mennesker lever i slumområder over hele verden.

Jo flere som vet om slike humanitære katastrofer, jo færre liv vil gå tapt, mener Leger uten grenser.

Mandag la organisasjonen frem sin årlige liste over ti humanitære krisene som de mener mediene og publikum har oversett.

– År etter år kommer vi med en liste over glemte kriser for å få medienes oppmerksomhet. Vi tror at redaktører undervurderer det norske folket, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser.

– Folk ønsker å lese mer om utenrikssaker og mindre om flått og lavkarbo, Rostrup.