NRK Meny
Normal

Mangler en fjerde person i smuglersaken i Ålbæk

Politiet mistenker at det var fire gjerningsmenn innblandet i smuglerdramaet på Ålbæk havn, der to nordmenn ble pågrepet, og en tredje skutt og drept.

Bil på kaia i Ålbæk

TRE BILER OG EN BÅT: På kaia i Ålbæk beslagla dansk politi tre norske biler, én båt og 250 kilo hasj etter at de hadde pågrepet to nordmenn. Den tredje nordmannen døde i skuddvekslinga.

Foto: EVN

Ifølge Ekstra Bladet mangler politiet én sjåfør, en 4. person, som kan være knyttet til smuglerforsøket der en nordmann (49) ble drept og to pågrepet søndag.

49-åringen som døde i skuddvekslingen, skal ha kjørt motorbåten fra Arendal til Ålbæk havn, hvor hans to partnere stod og ventet.

Problemet er at politiet etter pågripelsen fant tre biler med norske skilt stående igjen på kaia. Det er én for mye.

– Jeg kan bekrefte at det tilsynelatende mangler en sjåfør til den ene av de tre bilene. Vi har anholdt to menn, og den tredje gjerningsmannen var jo fører av båten, så ja – det mangler en mann, sier Verner Holm, politiinspektør ved politiet i Nordjylland til avisa.

Han ønsker ikke å kommentere ytterligere om hvem de leter etter, hvilken rolle den 4. personen kan ha spilt eller de andre, av hensyn til etterforskningen.

– Ikke flere navngitte mistenkte

Verner Holm, dansk politi

Politiinspektør Verner Holmsier de samarbeide tett med norsk politi for å finne eventuelle bakmenn.

Foto: Dansk TV2

Over for NRK sier politiet i Nordjylland at de så langt ikke har noen flere navngitte mistenkte i hasjsmuglingssaken, men samarbeider tett med norsk politi for å finne eventuelle bakmenn.

– Vi ønsker å finne ut hvordan narkotikaen kom til Ålbæk, og gjerne hvordan hendelsen skjedde. Etterforskningen vil konsentrere seg om omstendighetene, og om det er flere som skal siktes i denne saken, så må vi se hvor langt vi kommer, sier politiinspektør Verner Holm til NRK.

Tirsdag undersøkte dykkere området i Ålbæk havn for å finne ut om de siktede kan ha kastet noe fra båten da politiet aksjonerte.

– Ikke fordi vi tror at de har gjort det, men fordi vi ville finne ut om det lå noe på havbunnen. Så vidt meg bekjent, så har vi ikke funnet noe der i dag, forteller politiinspektøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

Tirsdag morgen startet dykkere med å undersøke havnebassenget i Ålbæk havn, der den norske smugleren ble skutt og drept av politiet natt til mandag.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

– Vi har tett kontakt med norsk politi

Holm sier etterforskerne har brukt dagen på å samle trådende og tilrettelegge for den videre etterforskningen.

– Vi har ingen andre mistenkte på nåværende tidspunkt, men vi kan ikke utelukke at det kan komme. Det får etterforskningen vise, sier han.

– Vi vil utveksle de opplysningene vi har med Norge for å finne ut om vi eller de kan bidra med noe til etterforskningen. Vi har en tett kontakt med norsk politi, noe vi vil fortsette med, sier Holm.

Tirsdag gjennomgikk den sårede 27 år gamle nordmannen en mindre operasjon, og så langt har verken politiet eller mannens forsvarere kunne snakke med ham om dramaet søndag kveld.

– 27-åringen som ligger på sykehus skal bare bli frisk nok til det, så skal vi avhøre ham, sier politiinspektøren, og legger til at det er opptil legene å avgjøre når et avhør er mulig.

(Artikkelen fortsetter under viedoen)

Både den norske og den danske forsvareren til den sårede 27-åringen er kritiske til måten det danske politiet har håndtert smuglersaken på.

SE VIDEO: Forsvarerne til 27-åringen er kritiske til politiaksjonen.

Forsvarere kritiske til politiet

På tross av at den siktede ikke selv kunne være tilstede i retten i Hjørring mandag, bestemte dansk rett å varetektsfengsle ham i fire uker.

Det reagerer hans danske advokat på.

– Jeg har klaget på kjennelsen fordi jeg mener at saken ikke er tilstrekkelig opplyst. Dette fordi min klient ikke har vært tilstede, og ikke fått uttale seg, sier advokat Olav Pedersen til NRK.

27-åringen er ikke tidligere domfelt, men er tiltalt i en mindre narkotikasak i Vestfold, som skal opp i april. Han er også siktet for brudd på Veitrafikkloven.

Hans norske forsvarer er også kritisk til politiets aksjon der klienten ble skutt i brystet.

– Jeg synes politiaksjonen virker noe overilt. De går inn med knallhard skyts med politi og militæret med tre karer som skal over Nordsjøen med stoff, sier forsvarer Einar Grape til NRK.

– Det var ingen liv som stod på spill i denne frakten av narkotikaen, så kanskje de burde ha sluppet de av gårde og holdt til avstand, og tatt dem på en annen måte seinere, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt