Mangler 20 millioner vaksiner mot gulfeber

Verdens helseorganisasjon frykter et nytt gulfeber-utbrudd i Sentral-Afrika. I Kongo og Angola har allerede 400 mennesker mistet livet, og det mangler 20 millioner vaksiner. Redd Barna frykter en epidemi.

Venter på å få vaksine

Det er ikke nok vaksiner til alle. Men i Kinshasa får befolkningen nå og køene er lange.

Foto: Jerome Delay / Ap

Hortance Matungulu

Hortance Matungulu bor i Kinsenso, øst for Kinshasa, men har kommet inn til hovedstaden for å få vaksine.

Foto: Reuters

– Myggen biter oss når vi sover, og vi har ikke råd til myggnett, forteller Hortance Matungulu der hun står i vaksineringskø i Kongos hovedstad.

I dag starter en kjempeaksjon for å vaksinert innbyggere i Kinshasa.

Frykter spredning

WHOs plan er å vaksinere 14 millioner mennesker i løpet av de neste ti dagene, men problemet er at viruset allerede har kommet til de tettbefolkede områdene og kan spre seg raskere enn vaksineringen.

– Det er ingen behandling for gulfeber. Det eneste som kan beskytte meg er vaksinen. Vaksinen og det gule kortet mitt er til hjelp samme hvor jeg reiser. Nå er ingen redd meg, sier Claudy Pindi til Reuters etter å ha fått vaksinen.

Claudy Pindi

Claudy Pindi er en av de mange som har fått vaksine i Kinshasa.

Foto: Reuters

Mangler 20 millioner vaksiner

Innbyggere i tre soner mot grensen til Angola er de første som skal vaksineres i denne aksjonen. I Angola er flere enn 350 mennesker døde i det verste utbruddet av gulfeber på flere tiår.

I Kongo er det registrert rundt 1800 tilfeller og WHO anslår at minst 85 har dødd av sykdommen.

Tidligere denne måneden ble det kjent at én million vaksiner hadde forsvunnet og eksperter mener det trengs 40 millioner vaksinedoser for å hindre et stort utbrudd. Foreløpig er bare halvparten på plass for de mange som har stilt seg i kø i Kinshasa.

Det tar et år å fremstille vaksinen. Dermed må man være strategisk når nålestikkene settes, forklarer Gry Ballestad i Redd Barna til NRK.

Redd Barna frykter epidemi

Gry Ballestad er Redd Barnas nye nødhjelpssjef.

– Det finnes ingen kur for gul feber og vi ser at opp mot 20 prosent av dem som blir smittet dør, sier Gry Ballestad, leder for humanitær seksjon i Redd Barna.

Foto: Jon Wang / Redd Barna

– Man reduserer antallet doser der utbruddet ikke har kommet ennå, det er ikke nok vaksiner nå hvis ikke vi gjør dette på en godt og planlagt måte. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men vaksinen er god.

Redd Barna har folk som jobber i Kinshasa og Ballestad sier hun er bekymret for at sykdommen skal spre seg.

– Byen er tett befolket, det er dårlig sanitærforhold i store deler av byen og regntida er på vei og da blir det flere mygg. Nå haster det å få kontroll på spredningen, sier hun.

Gulfeber kan minne om Ebola. Også her får man feber og kvalme og kan blø ut av øyne og munn. Hvis man først er smittet er det ikke så mye man kan gjøre og Ballestad sier at man nå ser at opp mot 20 prosent av dem som blir smittet dør.

– Vi frykter en epidemi. Sykdommen er ikke under kontroll ennå og det haster, sier Ballestad.

Bekjemper gulfeber

Mannskap fra Leger Uten Grenser sprøyter i et boligområde for å bekjempe myggen som sprer sykdommen.

Foto: Jerome Delay / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.