Mangemilliardær kaster seg inn i presidentvalgkampen

62-åringen Tom Steyer ble tirsdag den 24. håpefulle som håper å bli Demokratenes presidentkandidat ved neste års valg i USA.

Tom Steyer

Tom Steyer har en personlig formue på 14 milliarder norske kroner – hvilket gjør ham til den klart rikeste av de demokratiske kandidatene.

Foto: Charlie Neibergall / AP

– Mitt navn er Tom Steyer og jeg stiller til valg som presidentkandidat. Slik startet den fire minutter lange videoen der Steyer tirsdag kastet seg inn i kampen om den demokratiske nominasjonen.

I motsetning til de aller fleste av de andre kandidatene har Steyer aldri hatt et valgt politisk verv.

I stedet har han helt siden 1983 vært en av partiets ledende donorer og pengeinnsamlere.

Mye av pengene har kommet fra at han i 26 år styrte verdipapirfondet Farallon Capital.

Det har ifølge Forbes ført til at Steyer har en personlig formue på 1,6 milliarder dollar, eller rundt 14 milliarder norske kroner.

Klima og ren energi

Politisk har Steyer særlig markert seg innen kampen mot klimaendringer og for renere energiformer.

Han står bak miljøgruppen NextGen Climate og har sammen med kona Kat Taylor gitt hundrevis av millioner kroner til forskning på renere energiformer på universitetene Stanford og Yale.

Han har også vært kritisk til pengebruken i amerikansk politikk og angrep dette på Twitter i forbindelse med lanseringen av sitt kandidatur tirsdag.

– Det er et sammenbrudd i Washington DC, og jeg mener ikke bare Donald Trump. Jeg snakker om bedriftenes penger og vårt ødelagte politiske system, skriver Steyer.

Trakk seg mandag

Steyer er den 24. kandidaten som har meldt seg på i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

I går trakk den første kandidaten seg, da Eric Swalwell gjorde det klart at han heller vil prøve å bli gjenvalgt til Representantenes hus fra California.

Første sjanse for å vise frem for Steyer er når Demokratene skal holde TV-debatt i Detroit 30. og 31. juli.

Først i februar neste år starter utvelgelsen av delegater til Demokratenes landsmøte, der partiet skal velge sin kandidat.

Selve presidentvalget arrangeres tirsdag 3. november 2020.

Demokratiske kandidater 2020

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.