Mange ville ta et siste farvel med Lavin

Elevassistenten Lavin Eskandar ble gravlagt i Trollhättan i ettermiddag. Han ble det første offeret i skoledrapene på Kronan skole for en uke siden.

Begravelse for Lavin Eskandar

GRAVLAGT: Mange ville vise sin støtte da Lavin Eskandar ble gravlagt på Håjums gravplass i ettermiddag.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Lavin Eskander, som ble drept i angrepet på Kronan skole

DREPT: Lavin Eskander ble berømmet for sin innsats under skoleangrepet. 20-åringen mistet selv livet.

Foto: Privat

– Du reddet mange. Du er vår helt. Lavin, vår bror, sa en mann i det han slapp to hvite duer over Håjums gravplass i Trollhättan der mange mennesker i dag tok et siste farvel med den 20 år gamle mannen.

Familien hadde ønsket at så mange som mulig skulle få ta del i seremonien. Folkemengden dannet en stor sirkel rundt graven til Eskandar.

– Reddet liv

20 år gamle Lavin Eskandar ble det første offeret under skoleangrepet på Kronan i forrige uke. Ifølge etterforskningen gikk gjerningsmannen Anton Lundin Pettersson direkte til angrep på 20-åringen da han tok seg inn i skolebygningen.

Ifølge svensk politi forsøkte Lavin å beskytte elevene før han selv ble drept. De mener 20-åringens innsats hindret at flere liv gikk tapt.

Søndag gikk flere tusen mennesker i fakkeltog i Trollhättan for å minnes Lavin og de andre ofrene for skoleangrepet.

– Store artister opptrer

Flere var kledd i studentklær under begravelsen for å hylle 20-åringen. Eskandar hadde jobbet med barn og unge hele sin korte yrkeskarriere,

Gutter og jenter bar de tradisjonelle studentluene og kvinnene var kledd i hvitt.

Etter begravelsen blir det minnestund på Folkets Hus hvor en rekke artister skal spille.

– Jeg kan ikke opplyse om hvem som kommer, men det blir store artister, sier familievennen Hamodii a-Haddad til avisen.

Ifølge DN.se skal blant andre en svenske rapperen Ken Ring delta.

Fra den svenske regjeringen kommer energiminister Ibrahim Baylan for å delta i minnestunden.

Elevene tilbake på mandag

Kronan skole er fortsatt stengt, og først mandag neste uke vil den åpne for elevene igjen, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

I morgen åpner derimot kafeen tilknyttet skolen. Ifølge lokalmyndighetene vil det være vakthold i lokalene så lenge man anser det som nødvendig. Torsdag kommer også politikere å være til stede på kafeen, og de som ønsker det vil få tilbud om støttesamtaler.

Når elevene på skolen kommer tilbake neste uke vil også de få tett oppfølging og foreldre vil få lov å vøre til stede på skolen første skoledag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt