NRK Meny
Normal

Åtte millioner franskmenn har ikke bestemt seg, tre dager før valget

Bare dager før franskmennene skal til valglokalene for å stemme i første omgang av presidentvalget søndag, har en nesten en fjerdedel av velgerne ikke bestemt seg. Det kan Marine Le Pen nyte godt av.

Fransk valgmateriell

En offisiell valgmedarbeider i Marseille gjør klart valgmateriell før søndagens presidentvalg. 45 millioner franskmenn har stemmerett ved valget.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Kristian Elster i Paris
Marine Le Pen

En opplagt Marine Le Pen møtte pressen torsdag på en restaurant i Sens, drøyt seks mil sørøst for Paris.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

En meningsmåling gjort for den franske avisen Le Figaro viser at 23 prosent av de som har tenkt å stemme, ikke har bestemt seg for hvilken valgseddel de skal legge i urnen søndag 22. april.

Det utgjør et sted mellom 6 og 8 millioner velgere, og de kan komme til å bli tungen på vektskålen i første valgomgang.

Målingene viser også at så mange som 14 prosent av velgerne ikke bestemmer seg før det faktisk står inne i valgavlukket og skal avgi sin stemme.

Element av usikkerhet

Den store andelen usikre velgere bringer et lite element av spenning inn i en valgkamp der resultatet en stund har sett ut til å være gitt.

Både høyreavisen Le Figaro og venstreavisen Liberation legger vekt på at høyreekstreme Marine Le Pen har hatt fremgang på meningsmålingene de siste dagene.

I målingene til Liberation har hun gått frem fra 13 prosent tidlig i april, til 15 prosent i forrige uke og til 17 prosent på den siste målingen,

Usikre meningsmålinger

Samtidig gjør metodene som meningsmålingsinstituttene bruker for å regne ut hvor kandidatenes oppslutning at det er knyttet en del usikkerhet til Marine Le Pens oppslutning.

Når instituttene gjør sine beregninger legger de inn hvordan kandidatene eller partiene deres har gjort det i tidligere valg som en kontroll.

Når det gjelder Marine Le Pen, så har hun overtatt som partileder etter sin far, Jean-Marie Le Pen.

Han var partiets presidentkandidat i både 2002 og 2007, men selv om datteren leder det samme partiet, så er det mulig at hun appellerer til litt andre velgere.

Dermed kan det hende at målingene systematisk viser for liten oppslutning om Marine Le Pen.

«Spøkelset» fra 2002

Det som gjør franskmenn spent på om det kan komme en sensasjon er det som skjedde i 2002.

Da slo Jean-Marie Le Pen sensasjonelt ut sosialistenes Lionel Jospin i første valgomgang.

Den gangen hadde Jospin ledet med fem prosentpoeng bare tre-fire dager før valget. I selve valget skilte det imidlertid 200.000 stemmer i Jean-Marie Le Pens favør.

Frykter mange hjemmesittere

Ved valget for ti år siden fikk Jean-Marie Le Pen hjelp av at valgdeltakelsen ved på 72 prosent, det laveste ved et presidentvalg.

Målinger tyder på at enda flere kan komme til å sitte hjemme i år.

Valgforskere spår at for første gang kan valgdeltakelsen i et fransk presidentvalg komme under 70 prosent.

Francois Hollande

Sosialistenes presidentkandidat Francois Hollande hilser til publikum på et valgmøte i Bordeaux torsdag. Teksten i bakgrunnen 'Det er nå', viser klart at valget ikke er langt unna.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Avslutter valgkampen

Fredag er siste dag før valgkampen offisielt avsluttes.

Etter midnatt fredag er det ikke lenger lov å drive valgkamp, og kandidatene slipper ikke til på TV.

Selve valget foregår på søndag. Valglokalene åpner klokken 08.00 om morgenen, og holder oppe til klokken 20.00 i de store byene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt