Vurderer å forlate Tyrkia dersom Erdogan får mer makt

ISTANBUL (NRK) I dag stemmer tyrkerne i et valg som kan endre landets politiske system. Mange stemmer taktisk i et forsøk på å hindre at president Erdogan skal ende opp med mer makt.

I dag stemmer Tyrkia

I dag stemmer tyrkerne i et valg som kan ha mye å si for landets politiske system. Her i et valglokale Cihangir i Istanbul

Foto: Kristin Solberg

– Jeg tror ikke det er bra for landet hvis grunnloven endres. Dette handler om fremtiden til barna, sier Sinam Schenato (35) på vei ut av stemmelokalet i nabolaget Cihangir i Istanbul. I likhet med de andre NRK snakker med, vil hun ikke la seg avbilde.

For henne står mye på spill i dette valget. Hvis regjeringspartiet AKP får nok stemmer til å endre grunnloven, vurderer hun og familien å forlate Tyrkia, sier hun. Hun er spesielt engstelig for at skolesystemet skal bli mindre sekulært.

– Jeg stemte CHP denne gangen. Mange stemmer HDP for å stanse AKP, men jeg stemmer på det jeg tror på. Jeg tror ikke HDP vil endre noe, sier hun.

– Vil ikke ha diktatur

Grunnen til at AKP, som er president Recep Tayyip Erdogans parti, vil gjøre endringer i grunnloven er for å kunne gi presidenten mer makt. I dag har Tyrkias presidenten en mer seremoniell rolle.

LES OGSÅ: Erdogans faste frisør: «Han er Tyrkias beste mann»

For å kunne gjøre dette trenger AKP to tredjedeler av setene i parlamentet. For å ta grunnlovsendringene til en folkeavstemning, trenger de tre femtedeler. Men mange frykter at en slik endring skal gjøre Tyrkia mer autoritært retning.

– Dette handler om demokrati. Dette valget er veldig viktig for oss tyrkere. Vi vil ikke at dette skal bli et diktatur. Det er sensur overalt, pressen er ikke fri. Så vi håper virkelig at det kurdiske partiet HDP skal komme over sperregrensen og bidra til å forhindre det. Ting kan kanskje endre seg hvis de gjør det, sier en forretningskvinne som ikke vil gi sitt navn.

For på grunn av den høye sperregrensen på ti prosent, kan HDPs resultatet nemlig svært utslagsgivende. Kommer partiet over sperregrensen, kan det få over 50 seter i det 550-seter store parlamentet. Gjør det ikke det, går mange av setene til AKP.

Stemmer taktisk

For Burcu Hidiroglu handler dette valget om å forhindre at Erdogan får mer makt.

Dette med presidentsystemet er viktigst for meg. Min stemme er en taktisk stemme. Jeg stemmer på HDP, ikke fordi jeg støtter dem, men fordi jeg tror de er partiet som kan stanse et sterkt presidentsystem.

LES OGSÅ: Frykter Tyrkia er på vei mot diktatur

Hun er usikker på om HDP kommer over sperregrensen.

– Jeg håper det, men jeg tror det ikke.

– Jeg tror Erdogan kan få mye mer makt etter dette valget. Han er allerede mektig, og vi trenger ikke mer makt til én mann.

Erhan Celik

Erhan Celik var den eneste av dem NRK snakket med som ville la seg avbilde. Han stemmer på regjeringspartiet AKP

Men presidenten og AKP vil utvilsomt sanke mange stemmer også under dette valget. Mange setter pris på at partiet har sikret god økonomisk vekst og utvikling i de 13 årene de har sittet med makten.

- Jeg vil stemme på AKP på grunn av alt de har gjort, og fordi jeg vil at Erdogan skal være en sterk president, sier Erhan Celik.

SISTE NYTT

Siste nytt