Hopp til innhold
Urix forklarer

Mange snubletråder på vei mot våpenhvile i Syria

Alle tidligere avtaler om våpenhvile i Syria har falt sammen relativt raskt. Også denne gangen kan partene få erfare at en avtale i Genève er noe helt annet enn en avtale på bakken i Syria.

al-Sheikh Said i Aleppo

Barn i gatene i Aleppo. Hvis våpenhvilen holder kan de kanskje få hjelp.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Russland og USA, som støtter hver sin part i borgerkrigen i Syria, er enige om en samarbeidsplan for å redusere volden i Syria. En våpenhvile skal tre i kraft fra solnedgang mandag, kunngjorde utenriksministrene Sergej Lavrov og John Kerry i natt.

Men veien fram mot dager uten bomber og frykt kan bli lang. Hjelp, mat, medisinsk utstyr og en rolig natt kan være langt unna for befolkningen i de mest urolige områdene i Syria. Gang på gang har det vist seg at fallgruvene er mange i denne konflikten.

Mange aktører skal bli enige

John Kerry og Sergej Lavrov

John Kerry og Sergej Lavrov er enige om at USA skal samarbeide med det russiske militæret i Syria hvis våpenhvilen varer.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Alle tidligere avtaler har falt sammen relativt raskt. Utfordringen er at det er så mange aktører, både interne og eksterne. Langt fra alle er samlet rundt denne avtalen eller inkludert i den. Og selv blant parter som skal være inkludert, har historien vist at det lett kan bryte ut sammenstøt igjen, blant annet fordi man mangler mekanismer for å håndheve avtalen.

Dermed er det en fare for at man nok en gang opplever at en avtale i Genève på ingen måte er det samme som en avtale på bakken i Syria.

Mange uklarheter

Det er først og fremst en midlertidig våpenhvile som skal starte mandag. Da skal myndighetene stanse alle offensive operasjoner mot opprørerne i spesifikke områder, men hvilke områder det er snakk om er foreløpig ikke klart.

Avtalen innebærer også at det skal slippes inn humanitær hjelp inn i de beleirede områdene, først og fremst Øst-Aleppo, der den humanitære situasjonen er prekær.

Russland sier president Bashar al Assad er informert om avtalen og at han er forberedt på å holde den.

Fra amerikansk side fremstår det som mer uklart. Delvis fordi det er mange opprørsgrupper på bakken og fordi foreløpig ikke klart hva slags forsikringer amerikanerne har fått fra dem.

John Kerry sier USA nå skal jobbe mot opprørsgruppene for å få dem til å distansere seg fra den ekstreme gruppen som tidligere kalte seg Jabhat al-Nusra, som var Al qaidas gren i Syria.

USA og Russland med felles angrep mot ekstremister

Hvis våpenhvilen holder skal USA og Russland starte en felles koordineringsenhet for militære operasjoner mot IS og mot gruppen som kalte seg Jabhat al-Nusra.

Da skal de to landene samarbeide om luftangrep mot de to ekstremistene. Hvis det skjer, vil det være første gang.

De to landene skal også utveksle etterretningsinformasjon.

Dette er en avtale som først og fremst kommer utenfra – fra Russland og USA. De to stormaktene har en del innflytelse på partene. Men det kan også være en svakhet ved avtalen at den ikke har sitt utspring lokalt, ved at den derfor risikerer å være mindre forankret blant de syriske partene.

Bred lokal forankring gjør det mer sannsynlig at våpenhvileavtaler holder.

Et «mulighetens vindu»

Staffan de Mistura

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, sier til pressen at han håper dette kan bli starten på en varig våpenhvile.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Man kan jo ha lov til å håpe at dette kan bli starten på en varig våpenhvile i Syria, det gjør FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura. Han beskriver avtalen som et «mulighetens vindu» og vil diskutere med FNs generalsekretær Ban Ki Moon om de stagnerte politiske forhandlingene kan gjenopptas.

Gang på gang har det vist seg at dette er vanskelig. Mye fordi det er mange aktører og fordi de ikke klarer å bli enige om det mest grunnleggende.

Opprørerne krever at Bashar al Assad må gå av som president. De har krevd forsikringer om dette før de vil sette seg til forhandlingsbordet og for myndighetene er det helt uaktuelt.

Tar ikke gleden på forskudd

Hvis avtalen holder, vil det bety veldig mye for den syriske sivilbefolkningen, spesielt hvis nødhjelp slipper inn i beleirede områder.

Øst-Aleppo har vært beleiret to ganger siden juli, og den humanitære situasjonen er prekær. Befolkningen der sier de er i ferd med å igjen gå tom for mat, og for diesel til generatorer som blant annet driver feltsykehus. Det er også knapt med medisinsk utstyr og medisiner, og syke og skadede kan ikke fraktes ut.

Men etter mange mislykkede forsøk på våpenhviler og fredsforhandlinger tidligere, har mange syrere liten tillit til at en ny avtale om våpenhvile vil få effekt på bakken. I Syria er det få som tar gleden på forskudd.

Såret gutt i Douma, Syria

En skadet gutt får behandling på et feltsykehus i den opprørskontrollerte byen Douma.

Foto: ABD DOUMANY / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt