Trump og Clinton satte ny TV-rekord

Minst 80,9 millioner amerikanere benket seg foran TV-apparatene da Hillary Clinton og Donald Trump møttes til sin første duell.

Trump og Clinton

Donald Trump og Hillary Clinton under debatten i New York.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Det ble klart da tallene var klare for tolv av TV-kanalene som sendte debatten direkte. De tolv kanalene hadde til sammen 80,9 millioner seere under debatten, melder CNN.

Dermed er rekorden fra 1980 slått. Da fulgte 80,6 millioner med på at Jimmy Carter og Ronald Reagan kjempet om makten i USA.

Ennå gjenstår det å telle opp antallet seere fra kanalene PBS og C-SPAN.

Kun lineær TV

Egentlig har seertallene trolig blitt langt større enn det de siste årene, for byrået Nielsen, som står bak tallene, måler ikke hvor mange som følger debattene på internett, i sosiale medier og på utesteder.

I år sender både Facebook, Twitter og YouTube presidentdebattene direkte. YouTube alene hadde over 2,5 millioner seere.

Tallene sier heller ingen ting om den enorme interessen det er for debattene i resten av verden.

Ikke Super Bowl-nivå

I forrige valgkamp var det den første av tre debatter mellom Barack Obama og Mitt Romney som flest amerikanere fikk med seg. Den hadde 67 millioner seere.

Selv om tallene er høyere i år, er de ikke like høye som enkelte hadde spådd. Noen trodde så mange som 100 millioner amerikanere ville samle seg rundt TV-en under debatten – et tall som ville nærmet seg den årlige Super Bowl-kampen i amerikansk fotball.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Rekord fra 1980

Rekorddebatten mellom Reagan og Carter var spesiell av flere grunner. Det var stor inflasjon og utrygge økonomiske utsikter i USA i 1980, og det ble bare holdt én debatt mellom kandidatene.

Reagan spurte velgerne «Har dere det bedre nå enn for fire år siden?», og vant valget mot den sittende presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt