Urix forklarer

Mange puster lettet ut etter angrepet i Syria

Ordbruken er hard fra alle kanter, men det militære angrepet på Syria var begrenset. President Bashar al-Assad er en av flere som kan puste lettet ut.

Handout-bilde av Bashar al-Assad som blir kysset av kvinne

Dette bildet som er delt ut av myndighetene i Syria, skal vise en kvinne som har slektninger innesperret av opprørsstyrker i Douma. Hun møtte Bashar al-Assad i Damaskus denne uken.

Foto: Ho / AFP

Syrias president Bashar al-Assad har overlevd krise på krise, og gjør det også denne gangen. Selv om man ikke skal la seg forlede av propagandafilmen som viser ham gående rolig til kontoret, så kom han seg også unna dette angrepet.

Det ser ikke ut til å ha svekket hans mulighet til å fortsette offensiven mot opprørene i særlig grad, selv om mulighetene til å utvikle et kjemisk våpenprogram er redusert. I tillegg gir angrepet ham en mulighet til å framstå som en leder som står imot amerikansk aggresjon. Det er aldri upopulært i Midtøsten.

Storkrig avverget i denne omgang

Det kommer sterke verbale reaksjoner fra Russland. Utenriksminister Sergei Lavrov kaller angrepet «lovløst og uakseptabelt». Men så lenge nattens angrep ikke grunnleggende endrer krigens gang i Syria, vil de kunne fortsette som før.

Vel så viktig: Ingen russiske soldater eller noe russisk utstyr ble rammet. Det gjør at de ikke trenger å dras inn i en militær konfrontasjon med USA som står langt sterkere militært.

Amerikansk Syria-politikk ligger fast

USAs president Donald Trump har allerede sagt at oppdraget er utført. Han tonet språkbruken sin ned i slutten av uka. Det var heller ikke i hans interesse å gjøre dette til en stor konflikt med Russland eller endre amerikansk Syria-politikk.

Han måtte også ta hensyn til sitt konservative velgergrunnlag som ikke ønsker å bruke penger og soldater på nye kriger i Midtøsten. Noen av dem støtter også Assad.

Rød linje

I Frankrike gjorde president Emmanuel Macron det klart for lenge siden at kjemiske angrep var en rød linje for Frankrike. Han sa de var villige til å gripe inn alene om nødvendig. Det trengte han ikke, og kunne følge opp sine advarsler sammen med sine allierte.

På tross av intern kritikk fra venstresiden, kan han med dette også framstå som leder av internasjonalt format.

Skuffet

Opposisjonen fikk derimot nok et bevis på at de vestlige landene ikke er interessert i et regimeskifte.

Mohammed Alloush, lederen for islamist-gruppen Jaysh Al-Islam, kaller angrepet en «farse». Det var denne gruppen som holdt stand inntil det siste i Douma.

Usikkerhet

Den begrensede militæraksjonen gjør nok at det også er noen spørsmål som stilles i Israel. Deres hovedbekymring er Irans posisjon og at den libanesiske organisasjonen Hizbollah styrker seg.

Selv om nattens angrep viser at vestlige land er villige til å gripe inn, var det lite som peker i retning av det kommer til å svekke Israels hovedmotstandere. Det kan til og med ende med at de gjør det vanskeligere for Israel å operere i syrisk luftrom hvis Russland gjør alvor av trusselen om å utplassere mer avansert utstyr i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt