Hopp til innhold

Mange døde etter jordskred i Myanmar

Minst 120 mennesker skal være døde etter et jordskred ved en jadegruve nord i Myanmar.

Redningsarbeidere i Myanmar

En redningsoperasjon er i gang.

Foto: Myanmar Fire Services Departement

120 døde er funnet og mange andre er savnet, melder myndighetene i landet.

Jordskredet skal ha revet med seg deler av en jadegruve ved Hpakan i Kachin-regionen, nord i Myanmar. Mange mennesker som leter etter rester av de verdifulle steinene i avfallet fra gruvene ble tatt av jordmassene.

– En bølge av gjørme begravde dem, skriver det lokale brannvesenet på sin facebookside, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Skredet kom etter monsunregn ved 8-tiden om morgenen, lokal tid.

– En 304 meter høy klippe kollapset. Den begravde folk som lette etter steiner. Det sa en redningsarbeider på stedet ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

En omfattende redningsoperasjon er i gang.

Mange ulykker

Verdens største jadegruver ligger i Myanmar, skriver BBC. Årlig gir det inntekter på rundt 31 milliarder dollar. Kringkasteren skriver også at mange hundre tusener ofte kommer til området for å lete etter jadebiter i restene fra gruvene.

Det er hyppige jordskred i Kachinregionen, som ofte kalles «jadelandet». Innbyggerne i gruveområdene har klaget over mange ulykker og at landområder blir inndratt. Områder er blitt omgjort til månelandskap etter at maskiner har revet opp jorden på jakt etter jade, skriver AFP.

Et jordskred i 2015 tok minst 116 liv.

Folk som leter etter jade i avafallshaugene ved gruvene. i Myanmar.

Det er vanlig at mange leter etter jaderester i avfallshaugene fra gruvene.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Da Aung San Suu Kyis regjering tok over styringen av Myanmar i 2016, sto en forbedring av forholdene for arbeiderne i jadegruvene på programmet. En rekke ulykker i årene etter etterlater et dystert inntrykk av at lite er endret i praksis. Industrien er dårlig regulert og skjemmes av anklager om korrupsjon, bestikkelser og brudd på menneskerettighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt