Hopp til innhold

– Russland definerer sin egen virkelighet

– Dette er den farligste situasjonen vi har hatt siden murens fall, sier statsminister Erna Solberg. Hun vedgår at Norge vil havne i mange dilemmaer når vi skal samarbeide med Russland i tiden framover.

– Dette skaper politisk ustabilitet

– Dette er to land med store militære kapasiteter, så om vi ikke klarer å roe situasjonen er det selvfølgelig farlig, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Det er den vanskeligste situasjonen vi har hatt siden murens fall.

Det slo statsminister Erna Solberg fast da hun var gjest i politisk kvarter i NRK P2 i dag. Solberg blir løpende oppdatert om situasjonen mellom Ukraina og Russland. Hun sier at selv om temperaturen er noe lavere i øyeblikket, er hovedtrekkene de samme.

Solberg og Medvedev

I forbindelse med Ol i Sotsji hadde Erna Solberg et møte med sin russiske kollega Dimitrij Medvedev. Der skal hun ha kritisert Russland for manglende rettsvern og brudd på menneskerettighetene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Definerer sin egen virkelighet

– Russland har fortsatt brutt folkeretten, og Norge har fordømt at de russiske styrkene står i Krim. Når Angela Merkel nå har tatt initiativet til en kontaktgruppe er det vektigste at Russland svarer på det, sier Solberg.

I morgen skal det avholdes et ekstraordinært toppmøte i Brussel for å drøfte mulige sanksjoner mot Russland. I en samtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel søndag, antydet Vladimir Putin at han kunne gå med på at det opprettes en kontaktgruppe.

– Russland må føle press internasjonalt for å delta, og ikke forsøke å definere sin egen virkelighet, slik vi ser at de nå i stor grad gjør. De må oppleve at denne situasjonen ikke har en gevinstside ved at situasjonen ikke løses, sier Erna Solberg.

Solberg og Putin

Erna Solberg møtte Vladimir Putin tilfeldig i Sotsji under OL. Hun vil derimot ikke sende noen offisielle representanter til Sotsji under Paralympics.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Roser regjeringen i Ukraina

Hun benyttet også anledningen til å rose den nye, politiske ledelsen i Ukraina.

– Det er en helt ny politisk ledelse i Ukraina. Jeg vil berømme dem fordi de har klart å holdt hodet kaldt. De har ikke latt seg provosere. Det har bidratt til at temperaturen nå ser ut til å være litt bedre enn den var, da vi alle var redde for akselereringen, sier statsministeren.

Jeg vil berømme dem fordi de har klart å holdt hodet kaldt. De har ikke latt seg provosere.

Statsminister Erna Solberg om regjeringen i Ukraina

Men trass i de krasse uttalelsene; Norge har et bredt samarbeid med vårt naboland i Øst. Dette opphører ikke selv om Russland skulle fortsette sine provokasjoner i Ukraina.

– Norge skal ikke reagere med bilaterale virkemidler. Det er fellesskapet som skal sørge for at Ukraina og Russland finner gode løsninger. Noen av våre avtaler har internasjonalt rammeverk, som selvfølgelig kan bli berørt, men det vet vi ikke i dag, sier Solberg.

– Det vil komme dilemmaer

Statsministeren legger likevel ikke skjul på at det vil dukke opp dilemmaer for Norge i tiden framover.

– Vi har masse godt samarbeid med Russland. Men vi må også tenke over at Russland nå bryter folkeretten. Det vil være noen dilemmaer å stå i framover, sier Solberg.

Om to dager starter Paralympics. Regjeringen bestemte i går å ikke sende noen offisielle representanter til Sotsji.

– Det ville være unaturlig for oss å sende offisielle representanter. Etter vår mening er dette en uholdbar situasjon å delta i. Det er naturlig å påvirke direkte der vi kan. Nå bør alle tilstrebe å være i dialog for å få dem til å delta i de internasjonale fora som finnes, sier Solberg.

Vi må også tenke over at Russland nå bryter folkeretten. Det vil være noen dillemmaer å stå i framover.

Statsminister Erna Solberg

Stoltenberg støtter regjeringen

Også Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg støtter regjeringens linje.

– Norge er del av Europa og NATO, og jeg er enig med regjeringen i å samordne vår politikk med våre naboland, sa Stoltenberg i Politisk Kvarter.

Han mener det er fullt mulig å balansere et godt samarbeid med skarp kritikk av Russland.

– Det er mulig. Vi har fått til det før under mer fastlåste konflikter under den kalde krigen. Det gir en ny trygghet at vi nå har faste grenser. Erfaringen vår er at både Norge og Russland ser seg tjent med å samarbeide i nord, sier Stoltenberg.

– Vi har bygget bedre mekanismer i Europa gjennom de 30 årene vi har hatt en gradvis avspenning etter murens fall. Men det vil være sterke reaksjoner på så sterke folkerettsbrudd, sier Solberg.

Stoltenberg og Putin

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg på besøk hos Putin i Moskva i 2009.

Foto: Alexei Nikolsky / AP