NRK Meny
Normal

Mange barn drept i flere Taliban-angrep i Afghanistan

Minst åtte mennesker ble drept og flere hundre såret da en kraftig bombe eksploderte i Afghanistans hovedstad Kabul. Samtidig har Taliban tatt på seg ansvaret for flere angrep.

Afghanske menn foren huset som ble bombet i Kabul

Taliban har tatt på seg ansvaret for flere bombeeksplosjoner i Afghanistan de siste dagene. Som her i Kabul der minst 8 mennesker mistet livet.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

– En bombe i en lastebil ble uløst i nærheten av et militært område, sier Kabuls politisjef Abdul Rahman Rahimi.

Barn såret

Angrepet skjedde i bydelen Shah Shahid, og mange mennesker i det tett befolkede området ble truffet av splinter og glassbiter. I tillegg til de drepte skal minst 128 personer ha blitt såret. Mange av dem barn.

– De drepte og sårede omfatter kvinner og barn og ansatte ved et marmorselskap i nærheten. Formålet med angrepet var massemord, sier Rahimi.

Biler som sto parkert hundre meter unna lastebilen, fikk skader i eksplosjonen. Væpnede angrep forekommer forholdsvis ofte i Kabul, men bomben i Shah Shaid omtales som uvanlig kraftig.

Så mange som 15 mennesker kan ha blitt drept i eksplosjonen, hevder en kilde i sikkerhetsstyrkene til et vestlig land overfor nyhetsbyrået Reuters. Dette tallet er foreløpig ikke bekreftet.

En kilde ved et lokalt sykehus forteller at et stort antall mennesker, mange av dem kvinner og barn, har ankommet sykehuset med lettere skader.

Flere angrep

I går styrtet et afghansk militærhelikopter i Zabul-provinsen, og alle de 17 om bord mistet livet. Taliban hevder de skjøt ned helikopteret, mens myndighetene i landet hevder det trolig var en teknisk svikt, men at de ennå ikke har oversikt over hva som har skjedd.

I den østlige provinsen Logar tok en selvmordsbomber livet av 8 mennesker og såret 12 utenfor kontoret til guvernøren i området. Tre av de drepte var politimenn, mens fire var sivile, ifølge lokale myndigheter.

Taliban har gjennomført flere terroraksjoner mot militære og sivile etter at deres leder Mullah Mohammed Omar ble bekreftet død i slutten av juli.

Taliban har også tatt på seg ansvaret for to bombeeksplosjoner nær en politistasjon i Kandahar.

Dødelig år

Veldig mange sivile har mistet livet så langt i år i Afghanistan. En ny FN-rapport viser at 1.592 sivile ble drept i Afghanistan i løpet av årets første seks måneder.

3.329 ble såret i samme tidsrom. Antallet drepte og sårede sivile i det krigsherjede landet har økt med 1 prosent sammenlignet med første halvår 2014.

– Antallet drepte og sårede kvinner har økt med 23 prosent, mens antallet drepte og sårede barn har økt med 13 prosent, sier Danielle Bell, menneskerettighetsdirektør for FNs Afghanistan-oppdrag UNAMA.

Ifølge rapporten er Taliban og andre opprørsgrupper skyld i at 1.213 sivile ble drept og 2.223 såret i første halvår, noe som utgjør til sammen 70 prosent av alle sivile ofre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt