NRK Meny
Normal

Oppfordrer til våpenhvile under muslimsk høytid

FN og Den arabiske liga maner de stridende partene i Syria til å stanse kamphandlingene under id-al-adha.

syria

Krigshandlingene fortsetter i Syria. Her fortviler syriske menn etter luftangrepet på Maarat al-Numaan 18. oktober. 44 mennesker ble drept i angrepet. Fredag kveld maner FN og Den arabiske liga til en midlertidig våpenstillstand.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Verken regjeringen i Syria eller den splittede opposisjonen har vist interesse for å stanse konflikten i landet. Arbeidet for en fredsløsning har ennå ikke gitt resultater.

Nå gjør FN og Den arabiske liga et nytt forsøk på å sikre en midlertidig våpenstillstand i det krigsherjede landet.

Fredag kveld gikk de ut med en felles oppfordring til syriske styresmakter og opprørere om å iverksette våpenhvile under muslimenes religiøse høytid id-al-adha, melder nyhetsbyrået AFP.

Første dag i offerfesten er 26. oktober, mens siste dag er 28. oktober.

FN-sjef Ban Ki-moon og generalsekretær i Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, ber regimet og opposisjonen i Syria om å adlyde oppfordringen om våpenhvile.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprørssoldater i gatene i Aleppos gamleby

Opprørssoldater i gamlebyen av Aleppo. Arkivbilde.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

– Første skritt til en mer varig våpenhvile

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, ankom Syrias hovedstad Damaskus på fredag for å gjøre et nytt forsøk på å framforhandle en midlertidig våpenhvile.

– Vi vil holde samtaler med regjeringen, de politiske partiene og sivilsamfunnet om situasjonen i Syria. Vi vil snakke om behovet for å dempe volden og muligheten for en stans under id al-adha, sa Brahimi da han ankom til flyplassen i Damaskus.

UN-Arab League peace envoy for Syria Lakhdar Brahimi

FNs og Den arabiske ligas fredsutsending for Syria, Lakhdar Brahimi. Arkivbilde.

Foto: Hasan Shaaban / Reuters/NTB Scanpix

Både regimet og opposisjonen i Syria har tidligere uttrykt at de ønsker en foreslått våpenhvile fra FNs spesialutsending velkommen.

Brahimi mener at en midlertidig våpenhvile under høytiden kan være første skritt på veien til en mer varig våpenhvile i den 19 gamle krigen som har kostet mer enn 34.000 mennesker livet.

Iran stiller seg bak

FN og Den arabiske liga kalte også på alle regionale og internasjonale aktører til å støtte oppfordringen om å stanse krigføringen i Syria. Andre land i regionen har allerede gitt uttrykk for støtte til forslaget.

Iran som regnes som det syriske regimets nærmeste allierte, har også stilt seg bak forslaget. Men de krever samtidig at den utenlandske innblandingen skal ta slutt.

Om en mer varig våpenhvile skulle komme på plass, har FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner DPKO sagt at den i teorien kan sende opp til 3000 observatører til Syria, skrev NTB på onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt