NRK Meny
Normal

– Det kan være dager om å gjøre

Sør-Afrika er forberedt på Mandelas død nå, kommenterer tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen.

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela er alvorlig syk.

NETT-TV: – Tilstanden er alvorlig, men stabil, sier en talsmann for presidentkontoret.

Han mener Sør-Afrika forbereder seg på at landsfaderen kan gå bort når som helst.

Hvis han dør, sa sørafrikanerne før. Nå vet de at det er det som kan komme til å skje. Jeg tror de har forsonet seg med at det kan være slutt når som helst. Når presidentens talsmann sier at «nå er det alvor», så kan det bare være dager om å gjøre før Mandela dør, sier Tomm Kristiansen i Dagsrevyen.

– Hva vil skje i Sør-Afrika når Mandela dør?

– Det kommer til å bli verdens største begravelse. Det blir ikke en revolusjon. Det er vold knyttet til gruvekonflikter. At Mandela blir borte vil ikke endre på det. Men han blir stående som det personifiserte ideal, og det skal noen forsøke å minne regjeringen om, uttaler Kristiansen.

Nå er det alvorlig

Nå er det alvorlig, sier en regjeringstalsmann etter at Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela (94) igjen er innlagt på sykehus.

Mandela ble innlagt lørdag på grunn av en lungeinfeksjon. Hans kone, Graca Machel, har avlyst en reise til London for å kunne være ved sin manns side.

– I morges, da Madiba ble lagt inn, fulgte hun ham og hun er hos ham på sykehuset, sa talsmann for president Jacob Zumas kontor, Mac Maharaj.

Madiba er Mandelas stammenavn.

Bill Gates deltar på konferansen om fattigdom, der Mandelas kone skulle deltatt. Fra London forteller Gates hvilken inspirasjon Mandela har vært for ham og resten av verden.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Nelson Mandelas kone måtte avlyse en reise til en konferanse om fattigdom i London der Bill Gates også deltar. Fra London forteller Gates hvilken inspirasjon Mandela har vært for ham og resten av verden.

NETT-TV: Mandela har vært en stor inspirasjon for meg, sier Bill Gates fra London, der han egentlig skulle møtt Mandelas kone.

Ifølge presidentkontoret ble Mandela innlagt på et sykehus i Pretoria etter at tilstanden hans forverret seg natt til lørdag. Tilstanden hans betegnes som alvorlig, men stabil.

– Denne gangen er det alvorlig, sier en regjeringstalsmann til TV-stasjonen Enca. Senere på dagen ble det opplyst at Mandela klarte å puste for egen maskin.

– Det er et godt tegn, sier en kilde ved presidentkontoret.

Lungeproblemer

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

Artikkelen fortsetter under videoen:

NRKs Tomm Kristiansen kommenterer situasjonen rundt tidligere president Nelson Mandela (94), som nå ligger alvorlig syk.

NETT-TV: – Forsoningsoppgjøret i Sør-Afrika har intet europeisk land fått til, og heller aldri forstått, kommenterer Tomm Kristiansen.

I løpet av de siste årene har Mandela vært inne til sykehusbehandling en rekke ganger, stort stett på grunn av lungeproblemer. I fjor ble han også operert for gallestein.

I kunngjøringen fra president Zumas kontor heter det videre at Mandela får god behandling av leger og sykepleiere, «som gjør sitt beste for at han skal ha det så bra som mulig».

Svekket

– På vegne av regjeringen og nasjonen ønsker president Zuma Mandela god bedring. Han oppfordrer også mediene og folk for øvrig om å respektere Madibas og familiens privatliv, heter det i kunngjøringen.

Mandela, som ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994, har ikke vist seg offentlig siden fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

Det siste videoopptaket av ham er fra april i år, da president Zuma besøkte ham etter at han var blitt utskrevet fra det forrige sykehusoppholdet. Bildene viste en sterkt svekket og tilsynelatende litt forvirret Mandela sammen med Zuma.

Mange sørafrikanere reagerte sterkt på videoopptaket, og anklaget presidenten og regjeringspartiet ANC for å utnytte Mandela.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt