Hopp til innhold

Mandela kritiserer Mugabe

Tidligere president i Sør-Afrika, Nelson Mandela, er bekymret for valgkrisen i Zimbabwe og kritiserer landets lederskap.

Nelson Mandela
Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS

Opposisjonelle i Zimbabwe søker tilflukt i ambassader, og valgobservatører frykter for sine liv. Robert Mugabe kritiseres fra alle kanter, også fra Zimbabwes naboland.

Kritikk fra naboer

Afrikanske ledere legger kraftig press på Mugabe og ber ham utsette valget på grunn av den urolige situasjonen.

– Dersom valget avvikles under nåværende omstendigheter, vil det undergrave troverdigheten og legitimiteten til valgresultatet, heter det i en uttalelse fra den såkalte sikkerhetstroikaen i Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

Troikaen, som består av AUs presidentskap Tanzania samt Swaziland og Angola, hadde onsdag krisemøte om situasjonen i Zimbabwe.

Også tidligere president i Sør-Afrika, Nelson Mandela, kritiserer myndighetene i Zimbabwe.

– Det er en tragisk svikt i lederskapet i vårt naboland Zimbabwe, sa Mandela da han kommenterte situasjonen i Zimbabwe for første gang onsdag.

Bush: - En farse

USAs president George W. Bush kaller presidentvalget i Zimbabwe en farse.

– Fredagens valg ser ut til å bli en farse. Man har ikke frie valg dersom en kandidat ikke får lov til å drive valgkamp og hans tilhengere ikke kan drive valgkamp uten å bli truet, sa Bush i et møte med medlemmer av FNs sikkerhetsråd onsdag.

– Mugabes regjering har skremt folk i Zimbabwe. Det er en utrolig trist utvikling, sa Bush.

Sittende president Mugabe og valgkommisjonen i landet holder fast ved at andre runde i presidentvalget skal gjennomføres etter planen fredag, til tross for at Morgan Tsvangirai fra opposisjonspartiet MDC har trukket seg.

– Krigserklæring

Sist søndag trakk opposisjonsleder Tsvangirai seg fra valget fordi han frykter for livet til sine tilhengere. Han søkte deretter tilflukt på den nederlandske ambassaden i Harare, hvor han fremdeles oppholder seg.

Minst 86 personer fra opposisjonspartiet MDC er blitt drept siden slutten av mars, da første valgomgang ble holdt.

Men Zimbabwes valgkommisjon sier at Tsvangirai trakk seg for sent og at beslutningen hans dermed ikke er gyldig.

Tsvangirai oppfordrer afrikanske ledere til handling og ber Den afrikanske union (AU), med støtte fra FN, om å lede en overgangsprosess i Zimbabwe.

– Mugabe har erklært krig og ikke valg i Zimbabwe, hevdet Tsvangirai onsdag.

Han gjorde det også klart at MDC ikke vil gå inn i forhandlinger med Mugabes regjering dersom valget fredag går som planlagt.

Søkte tilflukt

Om lag 300 opposisjonelle zimbabwere søkte også tilflukt i Sør-Afrikas ambassade i Harare onsdag, ifølge sørafrikanske myndigheter. De er antatt å være tilhengere av MDC.

Samtidig erklærte zimbabwiske valgobservatører at de frykter for sin egen sikkerhet og mener det blir vanskelig å gjøre en god jobb under fredagens valg.

– Vi er alvorlig bekymret for observatørenes sikkerhet på grunn av målrettede angrep, skriver observatørgruppa Zimbabwes nettverk for valgstøtte (ZESN) i en pressemelding onsdag.

ZESN opplyser også at ingen av de 500 observatørene som myndighetene har godtatt, har fått akkreditering ennå.

Ber oFredsstyrker

I et innlegg i den engelske avisa The Guardian onsdag, ber Tsvangirai FN om å sette inn fredsstyrker i landet.

– Vi trenger en fredsskapende styrke, ikke bråkmakere. De må skille befolkningen fra overgriperne og opprette et beskyttende skjold rundt den demokratiske prosessen som Zimbabwe higer etter, skriver Tsvangirai.

Kenya advarte onsdag om at situasjonen i Zimbabwe kan utvikle seg til en katastrofe, på lik linje med folkemordet i Rwanda i 1994, dersom ikke utenverden nå går til aksjon.

– Hvis ikke verden handler nå, vil vi snart kunne se en situasjon svært lik den vi var vitne til Rwanda. Fredagens valg bør utsettes, uttalte Kenyas statsminister Raila Odinga.

SISTE NYTT

Siste nytt