Hopp til innhold

Manafort vil samarbeide med spesialetterforsker Mueller

Donald Trumps tidligere valgkampsjef«» Paul Manafort har inngått en avtale med den amerikanske påtalemyndigheten. Han skal være villig til å samarbeide spesialetterforsker Robert Mueller.

Paul Manafort

Ifølge rettsdokumenter har Manafort nå sagt seg skyldig i konspirasjon mot USA og for å ha motarbeidet rettsvesenet.

Foto: Jose Luis Magana / AP

Det var avisen The Washington Post som først meldte at den tidligere valgkampsjefen har inngått en avtale med påtalemyndigheten.

Avtalen går ut på at Manafort erklærer seg skyldig i konspirasjon mot USA ved å lyve for Justisdepartementets etterforskere og for å ha motarbeidet rettsvesenet gjennom forsøket på å påvirke vitner.

Robert Mueller

Spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning kan ha sikret seg et viktig vitne i Paul Manafort.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Noen timer senere ble det klart at avtalen mellom Manafort og påtalemyndigheten i tillegg innebærer at den tidligere valgkampsjefen skal samarbeide med spesialetterforsker Robert Mueller, som et potensielt vitne.

Mueller leder etterforskningen av et mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland under presidentvalgkampen i 2016. Manafort kan sitte med informasjon om hvor mye eller lite kontakt det eventuelt det var mellom Trump-leiren og russerne.

Dommeren må godkjenne avtalen

Det var under en rettshøring i hovedstaden Washington D.C. at aktor Andrew Weissmann opplyste at Manafort har sagt seg villig til å samarbeide «fullt og helt» med Muellers etterforskere.

I forkant av høringen ble det sendt over rettsdokumenter som viser at Manafort erklærer seg skyldig i to av til sammen sju tiltalepunkter, som skulle danne grunnlaget for rettssak nummer to mot valgkampsjefen. De resterende fem tiltalepunktene droppes nå fra påtalemyndighetens side, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De sju punktene omhandler hvitvasking av penger, manglende registrering som lobbyist, falsk forklaring og forsøk på å påvirke vitner.

Hvis dommeren godkjenner avtalen, som skal være på 17 sider, blir det dermed ingen rettssak, skriver The Washington Post.

Ifølge fjernsynskanalen CNN så Paul Manafort nedtrykt ut da han møtte i retten. Han svarte likevel tydelig på spørsmålet om han er skyldig i de to tiltalepunktene.

– Jeg erklærer meg skyldig, sa han til dommeren.

Kathleen Manafort, kona til Paul Manafort, kommer til rettshøring i Washtington 14. september 2018

Paul Manaforts ektefelle, Kathleen Manafort, ankommer rettshøringen i Washington D.C. 14. september.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Ankesak droppes også

Forholdene rundt Manafort dukket opp i forbindelse med Russland-etterforskningen, men gjelder forhold mellom 2005 og 2014, i forbindelse med hans karriere som konsulent og lobbyist.

Saken ville være rettssak nummer to for Trumps tidligere valgkampsjef.

I august ble han kjent skyldig i åtte tilfeller av økonomisk kriminalitet. En ankesak som gjelder ytterligere 10 punkter, hvor retten ikke maktet å bli enige om skyldspørsmålet, skulle opp senere i høst.

Nå sier Manaforts advokat at også denne saken er omfattet av avtalen som er inngått med påtalemyndigheten.

Paul Manafort jobbet som lobbyist for Ukrainas tidligere russiskvennlige regjering og han ble tiltalt for å ha tatt imot store pengebeløp som han skal ha skjult på til sammen 31 hemmelige kontoer i utlandet, blant annet på Kypros, og som han dermed ikke betalte skatt av. Han var også tiltalt for å ha tilegnet seg store banklån på uriktig grunnlag.

Avtalen gir myndighetene rett til å beslaglegge fire boliger som Manafort eier, blant dem et feriested med svømmebasseng, tennisbane og basketbane, i tillegg til at penger på bankkonto og i livsforsikringer kan inndras.

Det regnes også som sannsynlig at en fengselsstraff vil bli redusert. Han risikerer mellom åtte og ti års fengsel for forholdene han ble kjent skyldig i.

Paul Manaforts advokat Kevin Downing kommer til rettshøring 14. september 2018

Paul Manaforts advokat Kevin Downing sier hensynet til familien er motivet for avtalen med påtalemyndigheten.

Foto: Alex Wong / AFP

Bakgrunn for avtalen er hensynet til familien, ifølge Manaforts forsvarere.

– Han ønsker å forsikre seg om at hans familie kan fortsette å ha et trygt og godt liv. Han erkjenner sitt ansvar, men dette er i forbindelse med forhold som ligger år tilbake i tid, noe alle bør huske på, sier Kevin Downing.

Har presset hardt på

Trumps tidligere valgkampsjef har motstått presset frem til nå, selv om han risikerte til sammen 320 års fengsel i de to ulike rettssakene.

Det regnes som en offentlig hemmelighet at Robert Mueller har brukt tunge juridiske skyts mot Manafort, for å få ham til å gi informasjon som kan brukes mot Trump.

Manaforts forsvarere har frem til nå insistert på at deres klient ikke kom til å samarbeide med Mueller, og at han ikke kjenner til opplysninger om ulovligheter knyttet til president Trump.

Presidenten på sin side har forsvart sin valgkampsjef, og det har vært spekulasjoner om Manafort satset på at Trump ville benåde ham etter en endelig dom.

I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at Manaforts beslutning om å samarbeide med spesialetterforsker Mueller og at han har erklært seg skyldig i konspirasjon og motarbeidelse ikke har noe med president Donald Trump å gjøre.

– Dette har absolutt ingenting å gjøre med presidenten eller hans seierrike valgkamp i 2016. Det er fullstendig ubeslektet, sier talskvinne Sarah Sanders i en uttalelse.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt