NRK Meny
Normal

Falske SMS sprer frykt

Politiet i Skåne har få spor i jakten på en ukjent mann med håndvåpen som trolig står bak minst 15 angrep mot innvandrere i Malmø. Nå advarer politiet mot falske tekstmeldinger som sprer frykt.

Falsk SMS sprer frykt i Malmø
Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK.no-reporter Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

Et femtitalls politifolk i Sverige er satt inn i arbeidet i jakten på personen som i svensk presse blir kalt den «nye lasermannen».

I formiddag holdt Skåne-politiet pressekonferanse. De legger stor vekt på at de trenger tips i saken.

– Dette gjelder trolig en mann i alderen 20-40 år. Vi har jobbet lenge og vi vil fortsette å jobbe, men så langt har vi ikke like mange spor som vi hadde ønsket, sier etterforskningsleder Børje Sjöholm.

– En morder går løs

Etterforskningslederen og politimester Åsa Palmqvist innledet pressekonferansen med å understreke at det ikke er politiet som har sendt ut felles tekstmeldinger til folk i Malmø.

(Artikkelen fortsetter)

Pressekonferanse i Malmö

Etterforskningsleder Børje Sjöholm og politimester Åsa Palmqvist holdt pressekonferanse om skyteepisodene i Malmø.

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

– Det står at det går en morder løs og at den er undertegnet politiet. Vi vil gjøre det helt klart at denne meldingen ikke er fra oss, sier Sjöholm.

En rekke ungdommer i Malmø fått tekstmeldinger som er signert «Hälsningar polisen». Ungdommene oppfordres til å sende tekstmeldingen til alle de kjenner.

Ifølge Aftonbladet varierer innholdet i meldingene som spres, men beskjeden er at en drapsmann er løs i byen, at man bør unngå mørke steder og at man bør holde seg innendørs etter klokken 18.

På pressekonferansen opplyste politiet at våpenet som er brukt trolig er grovkalibret.

Lokalkjent

Skyting i Malmø

Slik ser vinduet ut etter skytingen i Malmø i går.

Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix
Skyting i Malmø

Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter skyteepisoden i går.

Foto: Afp

I går kveld ble to kvinner med utenlandsk opprinnelse skutt på gjennom et vindu i en leilighet i Malmø. Politiet opplyser at de to ikke er livstruende skadd.

Ifølge Aftonbladet ble de to skutt på gjennom kjøkkenvinduet da de så på TV. Gjerningsmannen skal ha stått kun en meter fra vinduet da skuddet ble avfyrt.

De siste dagene har det vært flere skudd mot innvandrere i Malmø, og politiet regner med at personen vil slå til igjen.

Malmø-avisen Kvällsposten melder i formiddag at politiet har tre spor etter gjerningsmannen.

– Den som skjøt var etter all sannsynligvis en mann. Han kan også ha god lokalkunnskap, sier politiinspektør Mats Lassén.

Risikoen er der

Skåne-politiet skjønner at folk blir skremte av slike hendelser.

– Det er klart det finnes en risiko for at dette kan skje igjen. Men vi vil understreke at det ikke er vi i politiet som har sendt ut en felles sms om at folk bør holde seg inne, sier politiet på pressekonferansen, sier Sjøholm.

Politiet sier de har satt ned en omfattende gruppe som jobber med skyteepisodene.

Angriper innvandrere

Skyteepisodene har vært spredt over hele Malmö, og ingen av ofrene har hatt noen kjent trussel mot seg. De har alle stilt seg uforstående til hvorfor det plutselig og uten forklaring er åpnet ild mot dem.

– En teori er at en gjerningsmann, eller flere, angriper personer med innvandrerbakgrunn, sier politiets talsmann J-B Cederholm.

– Om det er motivet, tør vi ikke ha noen formening om. Vi jobber ut fra ulike teorier, men en av dem er at gjerningsmannen sikter seg inn på menn med innvandrerbakgrunn.

Får eksperthjelp

Politiet setter nå tilfellene i sammenheng med skyteepisodene som fant sted mellom august 1991 og januar 1992, da en mann skjøt totalt elleve mennesker ved flere steder i Stockholm og Uppsala. En person døde av skadene, mens flere fikk livsvarige men av skuddene.

Det eneste disse ofrene hadde til felles var at de hadde mørkt hår eller mørk hudfarge.

Nå har Skånepolitiet alliert seg med «lasermann»-ekspert og kriminaletterforsker Eiler Augustsson, skriver Dagens Nyheter. Det var politimannen som var med å pågripe lasermannen.

Etter seks måneder arresterte politiet John Ausonius, som senere ble dømt for ett mord, ni mordforsøk og ni grove ran. Ausonius fikk tilnavnet «lasermannen» fordi han var bevæpnet med et gevær med lasersikte.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt