Hopp til innhold

Malmö-skytteren tiltales for tre drap

Tiltalen mot den antatte Malmö-skytteren kom i dag. 40-åringen står tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk.

Malmö-skytterens forsvarere

Advokatene Jesper Montan (t.v.) og Douglas Norking er forsvarere for en mann som er tiltalt for tre drap og flere drapsforsøk i perioden 2003-2010.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / NTB scanpix

I tillegg er mannen tiltalt for å planlegge ytterligere ett drap, to tilfeller av grove trusler, legemsbekadigelse og skadeverk.

Selv innrømmer han kun to tilfeller av skadeverk.

Rettssaken starter mandag 14. mai. En uke etter at tiltalen ble offentliggjort.

LES: Malmö rystet av skyteepisoder

Store mengder våpen

Påtalemyndigheten mener de har sterke bevis mot den mistenkte gjerningsmannen, og de har innkalt nesten 30 vitner bare forbindelse i drapsanklagene.

I tillegg til omfattende vitneforklaringer har politiet tekniske bevis og IT-informasjon i form av e-poster, sms-meldinger og telefonlister.

Påtalemyndigheten skal også spille av en telefonsamtale som man mener beviser at tiltalte forsøkte å føre politiet på villspor i etterforskningen ved å tipse om en annen navngitt person som mistenkt.

Politiet har blant annet beslaglagt en nøkkel som passer til en leilighet der en mann ble skutt og drept i 2003. Den ble funnet hjemme hos den tiltalte.

I 40-åringens leilighet har politiet også beslaglagt en skuddsikker vest og en pistol som var alltid skal ha vært klare til bruk. Dette skal mannen ha brukt flere ganger enn da han faktisk drepte eller forsøkte å drepe noen.

Blant annet skal han, iført vesten og den ladde pistolen, ha besøkt en mann over fem ganger. Men mannen var ikke hjemme ved noen av besøkene, og det kan ha reddet hans liv, mener politiet.

I tillegg har politiet beslaglagt store mengder våpen, ammunisjon, skuddsikre vester, finlandshetter og løsbarter hjemme hos tiltalte.

LES: Den antatte Malmö-skytteren for retten i mai

– En ensom person

Politiet mener tiltalte hadde på seg de ulike maskeringene når han tok seg rundt i Malmös gater for å lete etter sine drapsofre.

Mannen ble pågrepet i november 2010, og har sittet i varetekt siden.

Påtalemyndigheten omtaler i dag tiltalte som «en ganske ensom person» med stor våpeninteresse.

– Han har det siste året ikke villet svare på noen spørsmål, sier aktor Solveig Wollstad.

LES: Skånepolitiet får eksperthjelp i jakten på drapsmann

LES: Svenskene frykter ny «lasermann»

Tilsto og truet

Overfor en bekjent innrømmet mannen å ha skutt en 20 år gammel kvinne og en 22 år gammel mann i Malmö 10. oktober 2009. Kvinnen døde mens mannen ble alvorlig skadd.

Da den bekjente oppfordret tiltalte til å melde seg for politiet, truet den tiltalte med å drepe ham, samboeren og datteren hans om han gikk til politiet. Samtidig skal han ha vist fram en pistol.

Ifølge tiltalen var det bare tilfeldigheter som gjorde at de tolv drapsforsøkene han er tiltalt for ikke endte med at liv gikk tapt.

Et eksempel var et skudd mot en mann som arbeidet i et gatekjøkken. Kulen gikk rett gjennom gatekjøkkenet, knuste en flaske og traff til slutt en parkert bil.

Norsk bistand

Aktor Solveig Wollstad opplyste på en pressekonferanse at politiet har hatt et omfattende samarbeid med politiet i flere land.

Hun nevnte spesielt det amerikanske føderale politiet FBI og politiet i Danmark, Norge og Tyskland.

Hun understreket ellers at man ikke har funnet ett enkelt motiv bak forbrytelsene.

– Men det finnes en viss grad av fremmedfiendtlighet, sa Wollstad.

Etterforskerne har funnet lange lister med navn i en av tiltaltes PC-er, både på kjente gjengkriminelle i Malmö og på framtredende samfunnsdebattanter.

Etterforskerne har også funnet antisionistiske og antiisraelske formuleringer. Ett sett med leveregler har han kalt «14 koder for arisk etikk».

SISTE NYTT

Siste nytt