Hopp til innhold

Maliki ber hæren holde seg i ro

Iraks statsminister Nouri al-Maliki har gitt hæren ordre om å holde seg i ro og ikke blande seg inn i den politiske krisen som herjer landet.

Nouri al-Maliki

Nouri al-Maliki har tapt maktkampen i Irak og nå ber han hæren holde seg i ro i landet som trues av full borgerkrig.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

I går ba Iraks president Malikis partifelle al-Abadi om å danne en ny regjering, noe som fikk Maliki til å se rødt.

I dag ber mannen som har sittet i to statsministerperioder om at landets militære ikke blander seg inn i striden om hvem som skal styre landet.

– Hold dere unna den politiske krisen og konsentrerer dere om å forsvare landet, skrev han på sin egen hjemmeside i dag.


Misnøye

Det har lenge vært en stor misnøye med hvordan Maliki har styrt Irak, og mange har gitt ham deler av ansvaret for den dype konflikten som de siste årene har hersket og fremdeles hersker mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer i Irak, og som er en av årsakene til den ekstreme gruppen ISILs fremgang.

Maliki har også vært anklaget for å ha en autoritær lederstil og for å ha som politisk prosjekt å sikre mest mulig makt til seg selv og den sjiamuslimske majoriteten, som til tross for sitt store flertall (utgjør rundt 60 prosent av befolkningen) var uten politisk innflytelse i flere tiår.

Kort tid etter at al-Abadi ble gitt oppgaven om å danne en ny regjering gratulerte USA ham med jobben. I dag fulgte Saudi-Arabia, Den Arabiske Ligaen og Iran opp.

Flere iranske tjenestemenn har i det siste uttalt seg skeptisk til al-Malakis evne til å holde landet sammen og at det kanskje var på tide å få inn en ny leder i kampen mot de ytterst brutale sunni-islamistene som stadig erobrer nye områder i nord.

USA synes å ha gitt opp al-Malaki og ber etterfølgeren få på plass en regjering så raskt som mulig. Utenriksminister John Kerry brukte ikke mye tid på å rose den avtroppende statsministeren da han kommenterte maktskiftet i Irak under sitt besøk i Sydney.

– USA er klar til å støtte en ny og inkluderende regjering i Irak, og spesielt den kampen regjeringen fører mot ISIL, sa Kerry. Han gjentok at de amerikanske angrepene mot ISIL ikke må ses som noen opptakt til en ny utplassering av amerikanske bakkestyrker i Irak.

Våpen til kurderne

USA og andre land opplyser at de er i ferd med å få på plass våpenleveranser til kurderne, som også kjemper mot jihadistene ISIL på flere fronter.

Den sittende statsministeren i Irak har lenge vært under sterkt press, men al-Abadi rykket først opp i den øverste ligaen av utfordrere da president Fuad Masum mandag godtok hans kandidatur og ga ham oppdraget med å danne ny regjering.

Utfordreren har 30 dager på seg til å sette sammen et team som både kan håndtere de økende etniske spenningene i landet og overbevise den sunnimuslimske minoriteten om at IS ikke er det eneste alternativet i irakisk politikk.

De amerikanske angrepene kombinert med kurdisk motstand synes å stanset jihadistenes framrykking på flere frontavsnitt. Den dramatiske situasjonen for yazidi-flyktningene synes noe mindre akutt, samtidig som kurderne biter merkbart fra seg flere steder.

Flyslipp

Storbritannia gjennomførte tirsdag den andre runden med flyslipp av forsyninger til flyktninger i det nordlige Irak. Samtidig ble Tornado-kampfly gjort klar til å utføre overvåkingsoppdrag i de samme områdene.

Det britiske luftforsvaret måtte avbryte et dropp med forsyninger mandag, av frykt for å skade flyktninger på bakken. Et nytt forsøk i løpet av natten var vellykket.

Statsminister David Camerons kontor sier at «et mindre antall» Tornado-fly skal stasjoneres i området for å bistå i arbeidet med å overvåke flyktningstrømmen og sørge for at forsyningene blir sluppet på riktig sted.

Britene har gjort det klinkende klart at det ikke er snakk om å gjøre felles sak med amerikanerne og angripe ISIL-mål på bakken.