NRK Meny
Normal

Mali-opprørere truer Frankrike

Islamistopprørere i Mali truer med terrorangrep «i hjertet» av Frankrike etter at Frankrike i helgen innledet en større militæraksjon nord i Mali. Nå øker franske myndigheter sikkerheten på alle flyplassene.

Islamistiske opprører i Gao, Mali

De islamistiske opprørerne MUJAO truer nå Frankrike med terroraksjoner etter at de, ifølge øyenvitner ble jaget ut av Gao tidligere i dag. Dette bildet er fra den islamistiske politistasjonen i Gao i fjor sommer.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

– Frankrike har angrepet islam. Vi vil slå tilbake i hjertet av Frankrike, sier lederen for Bevegelsen for enhet og hellig krig i Vest-Afrika (MUJAO), Abou Dardar.

Beredskapen i Frankrike har vært høy siden angrepene på London i 2005. Men nå innrømmer at myndighetene at de øker oppmerksomheten på offentlige steder og transportknutepunkter.

– Det blir økt sikkerhet i offentlige bygg og mer kontroll av reisende på flyplasser. I tillegg skal myndighetene øker overvåkingen og beskyttelsen av religiøse bygg, opplyser Manuel Valls til den franske avisen Le Parisien.

Slå til overalt

På spørsmål om hvor bevegelsen konkret vil slå til, svarer Dardar:

– Over alt. I Bamako, i Afrika og i Europa.

Til dette svarer Valls.

– Ved å gi etter for terrorister vil vi ikke minske trusselen, sier Valls til avisen.

Og det er nettopp disse truslene som er noe av foranledningen til at Frankrike har til å gå til aksjon i Mali, sier Elisabeth Guigou, som leder den franske utenrikskommisjonen i nasjonalforsamlingen.

– Vi er fullstendig klar over trusselen fra terroristene. Ikke bare mot europeiske borgere i Mali, men også mot mål på fransk og europeisk jord, sier hun til TV-stasjonen BFM-TV.

Det er også knyttet stor usikkerhet til de åtte franske gislene som holdes fanget i Sahel-området. Ifølge MUJAO vil de komme med en uttalelse om deres situasjon senere i dag.

– Nye angrep

Frankrike innledet fredag en større militæroffensiv mot islamistene som i ni måneder har tatt kontrollen over Nord-Mali, som er på størrelse med Frankrike.

Militæraksjonen kommer, ifølge franske myndigheter, til å være over i løpet av ett par uker.

– Vi har stoppet terroristene, nå skal vi ta oss av basene deres, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius på en pressekonferanse i går.

I byen Gao ble minst 60 islamister drept i et kraftig bombardement søndag, opplyser lokale sikkerhetskilder og innbyggere.

– Vi kan fortsatt se at det ryker fra bygninger på basen. Nå er det ikke en eneste islamist igjen. Alle har forlatt byen, forteller en anonym lærer i Gao til nyhetsbyrået AFP.

I dag kommer det meldinger om at de franske luftangrepene ikke har stanset islamistenes framrykking mot hovedstaden Bamako, der også 6.000 franskmenn bor. Ifølge sikkerhetskilder AFP har snakket med skal islamistene har angrepet en by på vei mot hovedstaden.

Et fransk jagerfly på bakken i Saint-Dizier før avgang til Mali

På den franske flybasen i Saint-Dizier ble et jagerfly gjort klart til tokt i Mali i går.

Foto: LAURE-ANNE MAUCORPS / Afp

– De har angrepet Diabaly, 400 kilometer fra hovedstaden. Islamistene kom fra Mauritania der de hadde blitt angrepet av franske jagerfly, sier en malisk sikkerhetskilde til AFP.

Møte i Sikkerhetsrådet

Litt lenger nord i landet, i Timbuktu, der islamistene har gjennomført sine blodigste aksjoner håper befolkningen franske jagerfly snart blir å se på himmelen.

– Alle er enige om at flyene snart må komme, selv om sivile liv kan gå tapt, forteller en innbygger i ørkenbyen til AFP.

Frankrike har bedt om et ekstramøte i FNs sikkerhetsråd mandag for å drøfte sikkerhetssituasjonen i Mali.

Vestlige land frykter at islamistopprørerne skal få så godt fotfeste i Nord-Mali at de kan bruke området som base for å utføre angrep mot vestlige interesser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt