Hopp til innhold

Malalas Facebook-side oversvømt: «Ikke glem Mexico!»

Malalas facebook-side er full av kommentarer fra meksikanere etter aksjonen til den unge studenten, som stormet opp mot prisvinnerne under nobelseremonien onsdag.

Adán Cortés Salas

studenten som forstyrret nobelseremonien i Oslo rådhus onsdag. Torsdag fulgte flere hundre av hans landsmenn i hans fotspor da de søkte om fredsprisvinnerens hjelp via Facebook.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Malala Mexico

IKKE GLEM: Malalas facebook-side ble raskt oversvømt av kommentarer fra oppgitte meksikanere som håpet Malala ville tale deres sak om den tunge situasjonen i Mexico.

Foto: Skjermdump / Facebook

Sent onsdag ble det lagt ut et innlegg fra Malala på facebook-siden til «Malala Fund». Der var det lagt til en video av deler av talen hun fremførte i Oslo samme dag, da hun mottok fredsprisen. Den ferske fredsprisvinneren oppfordret så Shakira, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Kailash Satyarthi til å bli med i kampen for alle barns rett til utdannelse

I tillegg oppfordret hun sine følgere om å dele videoen og tagge tre inspirerende mennesker som vil være med i den samme kampen.

Noen timer senere er det over 400 kommentarer under innlegget til Malala. Mange av disse er gratulasjoner og lykkønskninger til prisvinneren, men et overveldende flertall av disse har denne beskjeden: «Malala, ikke glem Mexico!».

«Vi trenger deg»

I Mexico har nemlig aksjonen til den unge landsmannen som forstyrret nobelseremonien blitt møtt med enorm støtte, og nå utnytter unge meksikanere momentumet til å øke oppmerksomheten rundt situasjonen i sitt hjemland enda mer.

«Vær så snill Malala, vær så snill hjelp studentene i mitt hjemland. Din stemme betyr noe! VÆR SÅ SNILL, VÆR SÅ SNILL, VÆR SÅ SNILL.», er det en som skriver i kommentarfeltet og får støtte fra flere landsmenn:

«Vi trenger deg til å snakke for oss fordi vår regjering ikke vil høre på oss.»

Når en kommentator påpeker at seremonien i går hverken var rett sted eller tid for en slik aksjon, blir det hevdet at det var den eneste muligheten for å bli hørt.

«Men det skjedde, og det er bare på slike steder, og ved å gjøre slike ting at saker som dette får oppmerksomhet. Ellers lukker verden bare øynene.»

De fleste andre kommentatorene har sympati for meksikanerne, men som kommentatoren nevnt ovenfor mener de måten det ble gjort på i tillegg til tidspunktet, var feil. Andre mener også at meksikanerne krever for mye oppmerksomhet nå.

«Jeg forstår at dere i Mexico hanskes med en vanskelig situasjon, men hva med resten av landene i verden som har samme eller verre problemer??», er det en som skriver.

Artikkelen fortsetter under videoen

En ung mann med et mexicansk flagg gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

Dette stuntet gjorde at studentet fikk oppmerksomhet rundt situasjonen i Mexico. Aksjonen støttes av mange mexicanere på sosiale medier.

Fikk oppmerksomhet på noen sekunder

Med det meksikanske flagget i hendene var det nettopp oppmerksomhet rundt situasjonen i sitt land, studenten ville ha da han sprang opp mot Malala onsdag. Også han hadde det samme budskapet til den unge prisvinneren: «Vær så snill, Malala. Mexico».

Onsdag sa meksikanere som bor i Norge at han med dette stuntet, som ikke varte lengre enn noen sekunder, klarte å oppnå mer enn de hadde klart på to måneder. I alle fall når det gjelder å skape oppmerksomhet.

I flere måneder nå har vold, mangel på lov og orden og en destabilisering av landet preget Mexico. Tusener av demonstranter har vært ute i gatene for å vise hva de mener om landets situasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet

MEXICO-VIOLENCE/ Relatives hold pictures of missing students from the Ayotzinapa Teacher Training College Raul Isidro Burgos, during a demonstration demanding the government find them, in Chilpancingo, Guerrero

43 studenter har blitt symbolet på problemene som preger Mexico.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Den utløsende faktoren har vært bortføringen av 43 studenter i byen Iguala den 26. september i år, og drap på seks andre studenter. En av studentene har blitt funnet død og forbrent tidligere denne uken, og Mexicanske myndigheter sier at stadige flere beviser tyder på at alle de 43 savnede studentene i landet ble påtent og brent opp ved en søppelfylling.

Kriminalitet og korrupsjon største utfordring

Etterforskningen har avslørt tette bånd mellom politiet, de brutale narkokartellene og myndighetene i landet.

Mange politikere, politifolk og offentlig ansatte står på lønningslistene til kartellene, og flere eksperter sier at det som skjer i Mexico er statlig drevet vold.

Over 30 politimenn er arrestert, hele den lokale politistyrken er avvæpnet og statlig politi har overtatt kontrollen i byen Iguala, der studentene forsvant.

Myndighetene sier at politiet overleverte studentene til den lokale narkobanden, Guerreros Unidos, som så drepte dem, og ordføreren i byen, Jose Luis Abarca, er hjernen bak bortføringene, ifølge myndighetene.

Mexicos riksadvokat mener ordføreren ga ordren om å få bort studentene, fordi han frykta at de ville forstyrre en tale som kona hans skulle holde samme dag.

Siden 2006 har rundt 100.000 mennesker blitt drept i krigen mellom de mektige narkokartellene, og mellom kartellene og meksikanske styresmakter. I tillegg er 22.000 mennesker er savnet.

Få eller ingen har blitt dømt for ugjerningene, og mange menneskerettsorganisasjoner mener Mexico lider av straffefrihet.

Meningsmålinger viser at meksikanere ser på kriminalitet som landets største utfordring, foran både arbeidsløshet og fattigdom.

SISTE NYTT

Siste nytt