Hopp til innhold

Her vinker Malala farvel til sykehuset

Malala Yousafzai er den unge jenta som fikk store deler av Pakistan til å reise seg og demonstrere mot Taliban etter at hun ble skutt i hodet for sine meninger. Nå er hun utskrevet fra sykehuset i Birmingham.

Malala Yousufzai forlater sykehuset i Birmingham

Etter nesten tre måneder på sykehuset i Birmingham kunne Malala i dag for første gang flytte hjem til familien.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Fortsatt gjenstår en lang rehabiliteringsperiode for den 15 år gamle jenta, og hun skal tilbake på sykehuset i månedsskiftet januar/februar for nye operasjoner.

Men frem til det vil hun for første gang kunne flytte til familiens hjem i West Midlands i Storbritannia.

– Malala er en usedvanlig sterk ung kvinne og har arbeidet hardt med dem som har behandlet henne. Utviklingen har vært fremragende, sier medisinsk sjef ved sykehuset, Dave Rosser, til BBC.

Malala Yousufzai forlater sykehuset i Birmingham, Storbritannia, etter behandling. Den pakistanske tenåringen ble skutt og livstruende skadd nordvest i Pakistan 9. oktober, etter at hun hadde drevet offentlig kamp for jenters rett til utdanning.

Video: Sammen med en sykepleier kunne Malala forlate Queen Elizabeth-sykehuset.

Legene sier at kulen traff Malala rett over venstre øye og streifet hjernen hennes.

Blogget om Taliban

Malala ble kjent verden over for å ha blogget om Talibans overgrep for den britiske rikskringkastingen BBC. Regjeringen i Islamabad tildelte henne i 2011 den første nasjonale fredsprisen i Pakistans historie.

Til tross for trusler fra Taliban lot ikke den unge jenta seg stoppe, og fortsatte å kritisere de ekstreme islamistene, samtidig som hun talte for jenters rettigheter, blant annet retten til utdannelse.

I oktober i fjor gjorde en 23 år gammel kjemistudent alvor av truslene og skjøt Malala i hodet da hun skulle gå på en skolebuss i byen Mingora i Swat-dalen. Et område den islamistiske Taliban-militsen har mange tilhengere.

Malala Yousafzai skutt i hodet

For tre måneder svevet den unge jenta mellom liv og død. Nå kan hun igjen bo sammen med familien.

Foto: HO / Afp


Drapsforsøket ble fordømt av en hel verden og pakistanske myndigheter utlovet en dusør på en halvmillion kroner for at gjerningsmannen skulle bli tatt.

Kandidat til årets navn

Etter først å ha blitt behandlet i Peshawar, ble Malala flyttet til de militæres hovedsykehus i Rawalpindi. Før hun ble flydd til Storbritannia og Birmingham.

FN har innført en egen Malala-dag i november, der pakistanske myndigheter ga 3 millioner kroner til skolegang for fattige barn.

Malala var også en het kandidat til å bli kåret til årets navn av det anerkjente nyhetsmagasinet Time i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt