Malala i Norge: – Jeg er takknemlig

GARDERMOEN (NRK): Like før midnatt, natt til lørdag, landet den 16 år gamle Malala Yousufzai i Norge for første gang.

– Jeg er takknemlig for å være i Norge, og for å kunne snakke om min hjertesak, som er jenters rett til utdanning, sier Malala Yousufzai til NRK etter at hun landet på Gardermoen.

Kledd i rødt og grønt landet 16 år gamle Malala Yousafzai og familien like før midnatt på Oslo Lufthavn. Derfra går turen til Oslo og Grand hotell hvor hun lørdag skal hilse sine tilhengere fra hotellet. Hun skal også delta i feiringen av Pakistans nasjonaldag i helgen.

– Jeg er takknemlig for å være i Norge, og for å kunne snakke om min hjertesak, som er jenters rett til utdanning, sier Malala Yousufzai til NRK etter at hun landet på Gardermoen.

Malala Yousufzai på Gardermoen

Malala sier hun gleder seg til å snakke med statsminister Erna Solberg om hva som kan gjøres for å sikre flere jenter utdanning.

Foto: Jørn Tveter/NRK

Malala Yousufzai ble mottatt av Amir Sheikh i 14. august-komiteen og Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskeretter på Gardermoen. Derfra drar hun sammen med mor, far og en bror til Grand hotell hvor hun skal bo under Norgesbesøket.

Gleder seg til å snakke med Erna

I løpet av helgen skal hun delta på flere arrangementer i regi av 14. august-komiteen og Oslosenteret. Lørdag er hun invitert på lunsj sammen med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende, og hun skal møte kronprins Haakon.

– Jeg føler meg beæret over å bli invitert til Norge, og gleder meg til å diskutere min hjertesak som jeg føler har stor støtte her. Særlig gleder jeg meg til å diskutere hva som kan gjøres for å fremme denne saken med statsministeren, sier hun.

– Hva tror du om morgendagens valg i Pakistans naboland Afghanistan?

– Jeg er alltid optimistisk, og håper vi får se en demokratisk regjering som sørger for at alle jenter får gå på skole. Så av den grunn håper jeg det blir en fredelig utvikling. Folk i Afghanistan vil ha fred, de vil at alle barn skal få utdanning, og de støtter ikke terror, så jeg håper det blir et fredelig valg, sier Malala.

Ble verdenskjent

Malala Yousafzai

12. juli i fjor talte Malala Yousufzai i FN.

Foto: Brendan McDermid / Reuters

16-åringen er blitt verdenskjent etter at hun ble forsøkt drept av Taliban for sin kamp for skolegang for jenter verden over. Hun var favoritt til Nobels fredspris i fjor, uten å få den – men blir likevel mottatt som en fredsprisvinner.

Allerede som elleveåringen skrev hun en anonym dagbok for BBC, der hun blant annet fortalte om livet under Taliban. Denne sommeren fyller hun 17, hun er født 12. juli 1997, og livet er blitt svært beguivenhetsrikt.

Fortsatt preget

Etter at hun ble skutt i hodet av Taliban 9. oktober 2012 og så vidt reddet livet, er hun for mange blitt selve symbolet på kvinners rettigheter i møtet med ekstrem islam.

Hun er fortsatt preget av drapsforsøket.

– I begynnelsen var det vanskelig, men nå er jeg i stadig og rask bedring. Jeg tror det har stor betydning at folk vil meg vel, at de sender hilsener og kort til meg og at de ber for meg, sier hun.

– Jeg tror jeg klarer å holde på en balanse mellom det å studere, og det å reise rundt og snakke om at også andre jenter bør få denne retten, sier hun.

Til Norge for første gang

Hun er invitert av 14. august-komiteen, som blant annet arrangerer markeringen av Pakistans nasjonaldag her i landet, og Oslosenteret for Fred og Menneskerettigheter.

Programmet er fullpakket for den pakistanske jenta, som har lagt besøket til helgen fordi hun ikke vil skulke en skoledag.

Blant annet skal hun spise lunsj med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Hun skal holde tale i Oslo rådhus og hun skal besøke Røde Kors i Hausmanns
gate 7. Besøket varer frem til søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Malala i Det hvite hus

21. november i fjor var Malala Yousufzai i Det hvite hus. I tillegg til president Barack Obama traff hun også Michelle Obama og datteren Malia i Det ovale kontor.

Foto: Pete Souza/The White House/Handout via Reuter / Reuters

Hylles som en fredsprisvinner

I fjor høst var Malala den største favoritten til å få Nobels fredspris for 2013.

Da det ble kjent at Fredsprisen gikk til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) var det mange som uttrykte sin skuffelse.

Nå får 16-åringen oppleve hvordan en fredsprisvinner blir mottatt.

Hun skal bo på Grand hotell der fredsprisvinnere også innlosjeres. Lørdag ettermiddag skal hun, slik tradisjonen er for fredsprisvinnere, vinke til folkemengden på Eidsvolls plass fra verandaen på hotellet.

Selv om hun ikke fikk fredsprisen i fjor, kan Malala Yousufzai senere i år komme til å være tilbake på verandaen på Grand hotell – hun er nemlig også i år nominert til Nobels fredspris.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst ni personer drept i skyting på skole i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.