Malala får Sakharov-prisen

Den 16 år gamle utdanningsforkjemperen Malala Yousafzai tildeles årets Sakharov-pris av EU-parlamentet.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai er blitt tildelt årets Sakharov-pris. I september fikk hun æren av å åpne det nye biblioteket i Birmingham i Nord-England. Her har hun nettopp holdt tale.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Nesten på dagen ett år etter at hun overlevde et Taliban-attentat, får den pakistanske skolejenta prisen fra de europeiske folkevalgte for sin kamp for retten til utdanning.

Sakharov-prisen er en utmerkelse som EU-parlamentet deler ut til personer eller organisasjoner som har gjort en stor innsats for menneskerettighetene. Den er oppkalt etter den opposisjonelle russiske fredsprisvinneren Andrej Sakharov.

– I dag har vi bestemt oss for å fortelle verden at håpet for en bedre fremtid ligger hos unge mennesker som Malala Yousafzai, sier Joseph Daul i den konservative partigruppen i Parlamentet.

Les også:

Nominert sammen med Snowden

Blant tidligere motakere av prisen finner man navn som Nelson Mandela og Kofi Annan.

Malala var nominert sammen med den amerikanske varsleren Edward Snowden og tre fengslede, hviterussiske politikere var de nominerte til prisen.

Malala ble internasjonalt kjent allerede i 2009 da hun begynte å blogge for BBC om livet i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen, hvor jenteskoler ble brent og Taliban begikk overgrep mot befolkningen.

Forsøkt drept

9. oktober i fjor forsøkte væpnede menn å drepe henne på vei til skolen. Hun ble truffet i hodet, men overlevde og har flyttet til Storbritannia der hun har fortsatt innsatsen som aktivist.

Drapsforsøket ble fordømt av en hel verden og pakistanske myndigheter utlovet en dusør på en halv million kroner for at gjerningsmannen skulle bli tatt.

16-åringen har blitt et globalt ikon for jenters rett til utdanning, og hun nevnes også blant favorittene til årets Nobels fredspris.

Til tross for at en av lederne av Taliban har uttalt at Malala er velkommen tilbake til Pakistan, og at han personlig ikke ønsket at hun skulle angripes, kom det mandag nye trusler mot henne.

Malala avviste truslene og har gjentatt sitt ønske om å returnere til Pakistan.

Malala Yousafzai taler på Harvard

Malala Yousafzai er blitt tildelt årets Sakharov-pris. Her holder hun en tale på Harvard-universitetet.

Foto: Jessica Rinaldi / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt