Hopp til innhold

Malala ba EU om hjelp

STRASBOURG (NRK.no): Skolejenta Malala Yousafzai mottok Sakharov-prisen og stor applaus i EU-parlamentet. I sin takketale ba hun EU om hjelp.

Sakharovprisen for tankefrihet er en internasjonal utmerkelse. Prisen deles ut av Europaparlamentet. 16 år gamle Malala kjempeR for pakistanske jenters rett til å gå på skole.

VIDEO: Her får Malala prestisjepris.

16 år gamle Malala fikk stående applaus da hun mottok Sakharov-prisen i EU-parlamentet i dag.

I takketalen sin ba hun EU-politikerne å se utenfor unionens grenser til land der mennesker blir fratatt grunnleggende rettigheter. Og hun ba om hjelp til Pakistan, hennes hjemland.

– Pakistan trenger hjelp til utdanning, handel og utvikling. Dere kan endre fremtiden i Pakistan, mener hun.

– Takknemlig for at du overlevde

16-åringen ble livstruende skadd i oktober i fjor da hun om bord i skolebussen ble skutt flere ganger av Taliban. I kritisk tilstand ble hun fløyet til Storbritannia, der hun og hennes familie bor i dag.

Ungjenta startet å tale Taliban midt imot allerede da hun var 11 år gammel, og en blogg der hun ytret seg om jenters rett til utdanning ble nesten hennes bane.

– Vi er takknemlige for at du overlevde og har kommet deg til hektene igjen, sa EU-parlamentets president Martin Schulz.

– Du har blitt et symbol mot fanatisme, sier han.

Malala var en av favorittene til å bli tildelt Nobels fredspris i år, og mange reagerte kritisk da Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland annonserte at det var OPCW som skulle få prisen.

Martin Schulz brukte også sin rett til å nominere en kandidat til årets fredspris, men vil ikke si til NRK hvem han ønsket skulle få den.

– Som tidligere fredsprisvinner er kan jeg ikke kommentere nobelkomiteens valg, Det forblir min hemmelighet, ler han.

Anonyme helter i Pakistan

Malala ønsker å dedikere prisen til alle de anonyme heltene i Pakistan og hele verden som kjemper for grunnleggende menneskerettigheter. Hun oppfordrer også EU-parlamentet til å se utenfor unionens grenser.

– Vi må endre tankene om hva som ligger i å være mektig, sa prisvinneren fra talerstolen, før hun fortsatte.

– Et land med makt er ikke det som har mest våpen, men det som har best utdannet befolkning, grunnleggende menneskerettigheter og der kvinner og menn er likestilt, sa Malala Youzafai, som understreket at barn sulter etter utdanning. Mens hun flere ganger ble hun avbrutt av applaus.

– Det er fullt fortjent. Det er fantastisk hva hun har gjort og med livet som innsats. Og det sender et signal om at vi i Europa kjemper for frihet, demokrati og kvinners rett til utdannelse, sier danske parlamentarikeren Bendt Bendtsen.

Svenske parlamentarikeren Cecilia Wickstrøm sier hun er kjempeimponert:

–Jeg begynte å gråte, sier hun til NRK og håper hun får si det til henne når de skal treffes i ettermiddag.