Hopp til innhold

– Dette var en maktdemonstrasjon fra militsgruppene

Libya er inne i sin største politiske krise siden Muammar al Gaddafi ble styrtet for to år siden. Nå peker alle piler nedover.

Hotell Corinthia i Libya der statsminister Zeidan ble bortført

Her ved inngangen til Hotel Corinthia midt i Tripoli ble statsminiser Ali Zeidan bortført i dag tidlig.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Ali Zeidan

Libyas statsminister ble i dag bortført fra et luksushotell i hovedstaden Tripoli.

Foto: Skjermdump
Knut S. Vikør, professor i Midtausten-historie ved UiB

Knut S. Vikør, er professor i Midtøsten-historie ved UiB.

Foto: UiB

I dag ble statsminister Ali Zeidan bortført og senere frigitt av en militsgruppe som trolig er knyttet til landets innenriksdepartement.

– Dette er en maktdemonstrasjon fra disse militsgruppene som viser at det er de som har kontrollen, sier Knut Vikør ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

Det at det var en annen væpna militsgruppe som senere fikk han frigitt understreker bare dette, mener Vikør.

– Dette sammen med av kontoret til Zeidan ble okkupert i går med krav om høyere lønn viser med all tydelighet hvem som sitter med makten.

Enorme våpenlager

Mange av de ulike militsgruppene, som deltok i kampen mot Gaddafis regime, leverte aldri inn sine enorme våpenlagre, og til tross for gjentatte forsøk fra den sivile regjeringen og landets nasjonalforsamling.

– Det har lenge vært signaler på at sentralmakten har vært under press. Det har vært attentater, bombeeksplosjoner og oljeblokader, men en direkte arrestasjon av statsministeren og det som lignet på et statskupp er den alvorligste forvitringen av forsøkene på å lage en ny stat til nå, sier Vikør.

For dersom Libyas statsminister ble bortført av væpnede menn på oppdrag fra innenriksdepartementet, kan det bety at maktkampen mellom landets militser har fått fotfeste internt regjeringsapparatet.

Maktkamp

– Hovedkonflikten i Libya det siste året har særlig vært mellom grupper som utgjør de formelle myndighetene og grupper som nekter å anerkjenne dem. Men dersom gruppene på innsiden begynner å slåss seg imellom, er det enda mer foruroligende, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit til NTB.

– Det er to forskjellige versjoner av hva som kan ligge bak. Den ene peker på den generelle situasjonen i Libya. Der man på den ene siden har et forsøk på å bygge opp en stat med president, statsminister og grunnlov, som Zeidan er en del av. De møter en annen kraft, nemlig de ulike militsene. Det har vært forsøk på å integrere noen av militsen og plukke ut noen som blir en del av hæren og noen blir en del av politiet, men militsene er stort sett selvstendige og gjør som de vil. På den andre versjonen handler om Libyas forhold til USA, sier Vikør.

Gruppen Operasjonssentralen for Libyas revolusjonære opplyser selv at Zeidan ble bortført som svar på at hans regjering skal ha latt amerikanske spesialsoldater ta en antatt Al Qaida-leder til fange sist helg.

Noe som ikke nødvendigvis betyr at gjerningsmennene støtter Al Qaida.

– Jeg tror ikke det betyr at innenriksdepartementet er Al Qaidas-forlengede arm. Operasjoner av typen USA gjennomførte skaper alltid mye harme og provoserer befolkningen, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

SISTE NYTT

Siste nytt