Ny mann i utsatt jobb - blir sjef for Bolsjojbaletten

MOSKVA (NRK): Makhar Vazijev overtar som ny sjef for den verdensberømte Bolsjojballetten i Moskva. Den nåværende sjefen Sergej Filin mistet store deler av synet da han fikk kastet syre i ansiktet i 2013.

RUSSIA-DANCE-BOLSHOI-BALLET-VAZIEV

Makhar Vasijev overtar som sjef på Bsjojballetten til våren

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Jobben som leder for balletten ved Bolsjojteateret i Moskva betraktes som en av de mest prestisjetunge i verden.

Det har lenge gått rykter om at Sergej Filin må forlate posten fordi han aldri helt har kommet seg etter at han for snart tre år siden ble angrepet av en mann som kastet syre i ansiktet på ham.

Maja Plisetskaja, her under en oppsetning av Svanesjøen i Bolsjoj-teateret i Moskva i 1995.

Maja Plisetskaja, her under en oppsetning av Svanesjøen i Bolsjoj-teateret i Moskva i 1995.

Foto: Reuters

Det kom raskt fram at det var en av solisten på Bolsjoj, Pavel Dmitritsjenko, som hadde bestilt angrepet. Selve angrepet ble utført av Jurij Zarutskij. Sergej Filin mistet store deler av synet i angrepet, og Pavel Dmitritjsenko soner nå en dom på fem og et halvt år for å ha bestilt angrepet. Zartskij fikk ni år i fengsel for å ha kastet syren i ansiktet på Filin.

Les også: Bolsjoj var et kjempebordell

Svekket etter angrepet

Selv om Sergej Filin etter måneder med intensiv behandling kom tilbake til jobben som leder for balletten på Bolsjoj, så har det vært tydelig at han var svekket, og til våren forlater han altså jobben som leder for det mange mener er verdens beste ballettensemble.

Sergej Filin

Sergej Filin fotografert i september 2013, vel et halvt år etter at han ble angrepet med syre.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

54 år gamle Makhar Vazijev er fra republikken Nord-Ossetia sør i Russland, og kommer fra jobben som ballettsjef på la Scala-operaen i Milano. Han har også i mange år ledet balletten ved Russlands andre store ballettscene, Mariinskijteateret i St Petersburg.

Sergej Filin kommer trolig til å fortsette i en annen stilling ved Bolsjojteateret, og ifølge nyhetsbyrået Reuters har han ikke uttrykt noe bitterhet over at han ikke får utvidet kontakt, når hans nåværende går ut i mars 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt