NRK Meny
Normal

Makedonia sendte sjokkgranater mot flyktninger

Makedonske spesialstyrker har skutt sjokkgranater og spredt tåregass for å hindre tusenvis av flyktninger og migranter å komme inn i landet.

Politiet bruker tåregass i Makedonia

Sjokkgranatene og tåregassen ble brukt for å spre migrantene i det de forsøkte å krysse grensen fra Hellas, melder Reuters og avisen The Guardian.

Minst fire mennesker skal ha blitt skadd, ifølge AP.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, hvorav svært mange var syriske flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland mellom Makedonia og Hellas etter at myndighetene i Makedonia i går stengte grensene og erklærte unntakstilstand på grunn av flyktningkrisa i landet.

– På grunn av økt press på vår sørlige grense er det behov for en mer omfattende og effektiv kontroll i et område der vi har registrert ulovlige grensepasseringer fra gresk side, heter det i en pressemeldingen fra makedonske myndigheter torsdag.

Opprørspoliti bak piggtrådgjerder brukte tåregass og sjokkgranater for å spre og holde tilbake de sinte og kalde flyktningene som krevde å få komme inn i landet, for å ta seg videre til Ungarn og inn i Schengen og de rike EU-landene. I tillegg tok politiet i bruk pansrede kjøretøy og la ut piggtråd over skinnegangene migrantene bruker for å krysse over fra Hellas.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

40.000 den siste måneden

Hver dag kommer om lag 1.500 flyktninger gjennom skogene i grenseområdet mellom Serbia og Ungarn. Man har registrert rundt 40.000 flyktninger som har passert gjennom Makedonia den siste måneden. Bare forrige uke ankom 20.843 migranter Hellas, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

De fleste kommer fra Syria og Afghanistan. Når de er inne på ungarsk jord, er de i EU.

Det store flertallet vil videre til andre land som Tyskland og Sverige. Tyskland venter at 800.000 flyktninger krysser over til landets grenser i år.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kamp om plass på toget med flyktninger i Makedonia
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt