Maja Plisetskaja er død

Den russiske ballettstjernen Maja Plisetskaja er død, 89 år gammel. Plisetskaja var på 1950- og 60-tallet den store stjernen på Bolsjojteateret i Moskva.

Maja Plisetskaja mottar ovasjoner på scenen i Kiev i Ukraina i 1998.

Maja Plisetskaja mottar ovasjoner på scenen i Kiev i Ukraina i 1998. Lørdag døde hun av hjerteinfarkt i sitt hjem iTyskland, 89 år gammel.

Foto: EFREM LUKATSKY / Ap

Med Maja Plisetskajas død, er en av de siste store stjernene fra sovjetisk kulturliv i de første tiårene etter 2. verdenskrig, borte.

Maja Plisetskaja, her under en oppsetning av Svanesjøen i Bolsjoj-teateret i Moskva i 1995.

Maja Plisetskaja, her under en oppsetning av Svanesjøen i Bolsjoj-teateret i Moskva i 1995.

Foto: Reuters

Maja Plisetskaja var født inn i en russisk-jødisk familie, og vokste delvis opp på Spitsbergen, der hennes far jobbet som ingeniør i gruveindustrien.

Faren ble arrestert og skutt under de politiske forfølgelsene på slutten av 1930-tallet, og også hennews mor ble arrestert og forvist.

Danset for Gerhardsen

Maja Plisetskaja viste tidlig talent for dans, og ble allerede som 18-åring tatt opp ved Bolsjoj-balletten.

Hun ble raskt en av de store stjernene ved den verdensberømte ballettscenen, og danset blant annet for den norske statsministeren Einar Gerhardsen under hans besøk i Moskva i november 1955.

Maja Plesetskaja utvidet etter hvert sitt repertoar fra de klassiske ballettene til mer moderne uttrykk, noe som ikke alltid var like populært blant myndigheter og publikum.

En av de største i balletthimmelen

Hennes bakgrunn som jødisk og barn av en "folkefiende", gjorde det lenge vanskelig for Maja Plisetskaja å få tillatelse til å reise til utlandet for å danse.

Men fra 1959 opptrådte hun en rekke steder rundt om i verden, og ble etter hvert en av de største navnene på den internasjonale balletthimmelen.

Hun var gift med den russiske komponisten Rodion Stsjedrin, og de to bodde de siste tiårene for det meste i München i Tyskland, samtidig som de hele tiden opprettholdt tette bånd med russisk kulturliv.

Russlands president Vladimir Putin er en av dem som allerede har sendt kondolanser til familien.

Vladimir Putin klapper for Maja Plisetskaja på Bolsjoi i 2000

Vladimir Putin klapper for Maja Plisetskaja på Bolshoi-teatret i Moskva i 2000.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt