Madrid forbyr «manspreading»

Byrådet i Madrid har sett seg lei på menn som skrever når de tar offentlig transport. Nå blir det forbudt.

A man uses his phone while riding the subway in New York

Madrid forbyr menn å skreve på offentlig transport. Begrepet «manspreading» har lenge vært noe flere har irritert seg over, også på sosiale medier. Der har flere delt bilder av menn som skrever på T-banen (illustrasjon).

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Forbudet kommer etter at feministgruppen Mujeres en Lucha (Kvinner i kamp) overbeviste byrådet om at byens menn bryter intimsonen til andre passasjerer på offentlige transportmidler.

Transportselskapet EMT i Madrid har allerede begynt å produsere nye klistremerker som signaliserer forbud mot en mann som skrever.

Disse skal plasseres rundt på byens busser og T-bane, sammen med slagordet «Respekter andres plass»

EMT-plakat

«Manspreading» blir like forbudt som å stjele, legge beina på setet, røyking og spising på offentlig transport.

Foto: EMT Madrid

Engasjerer på sosiale medier

Gruppen Mujeres en Lucha arrangerte en sosiale medier-kampanje mot «manspreading».

– Det er et spørsmål om kultur. Vi kvinner har alltid blitt fortalt at vi ikke skal ta plass, ingen har fortalt det samme til menn, sier Alejandra de la Fuente som leder anti-manspreading kampanjen, ifølge The Telegraph

Kampanjen ble ettefulgt av en underskriftskampanje som ble signert av 10.000 mennesker.

– Vi tror det hjelper å sette et navn på problemet for å gjøre det synlig. Dette er en dagligdags sexistisk oppførsel som nå blir lagt merke til. Nå ser vi det vi ikke la merke til før, og slik kan vi legge forskjeller og mannssjåvinisme bak oss, sier Clara Serra fra partiet Podemos som fremmet forslaget.

Laster Twitter-innhold

«Manspreading» havner i samme kategori som annen antisosial oppførsel som å legge beina på settet, røyke og stjele på offentlig transport.

I 2014 holdt transportselskapet MTA i New York en lignende holdningskampanje. Der var hovedfokuset høflighet på T-banen, og et av ikke-punktene på listen over oppførsel var, «Dude…..Stop the Spread, Please».

Bilder av «manspreading» ble også da delt på sosiale medier for å gjøre folk oppmerksomme på problemet.

SISTE NYTT

Siste nytt