Hopp til innhold

Macrons tre-gave til Trump forsvant etter fire dager

Tirsdag plantet de to statslederne et tre som skulle symbolisere det sterke båndet mellom Frankrike og USA i hagen til Det hvite hus. Lørdag var treet borte.

USA-FRANCE/ A yellow spot is seen where the tree planted by French President Emmanuel Macron and U.S. President Donald Trump on April 23 stood on the South Lawn of the White House in Washington

BORTE: Kun en gul flekk på gresset er igjen av treet som Trump og Macron plantet sammen før helgen.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Frankrikes president Emannuel Macron var på statsbesøk i USA denne uken.

Macron og Trump hadde samtaler om Iran og Parisavtalen og Macron talte til Kongressen.

De to statslederne skal etter sigende ha et godt personlig forhold, noe som tydelig kom til uttrykk da de stadig fleipet med hverandre foran kameraene.

Det var en god tone mellom de to presidentene.

Til minne om 100 år gammelt slag

Med seg fra Frankrike hadde Macron tatt med et ungtre fra åstedet for slaget i Bois Belleau under første verdenskrig.

Franske, britiske og amerikanske styrker kjempet mot tyskerne i skogene nordøst for Paris i juni 1918. Opp mot 2000 amerikanske soldater mistet livet i slaget som varte i nesten en måned.

USA-FRANCE/

PLANTET SAMMEN: Det var de to statslederne selv som sørget for å få gaven fra Macron i jorda på plenen utenfor Det hvite hus.

Foto: STAFF / Reuters

– For 100 år siden sloss amerikanske soldater i Belleau i Frankrike for å beskytte vår frihet. Dette eiketreet vil stå som en påminnelse ved Det hvite hus om båndene mellom oss, skrev Macron på Twitter etter at treet var plantet i jorda.

Det var presidentene selv som tok spadene fatt for å plante eiketreet.

I karantene?

Men dagen etter at Macron hadde satt seg på flyet tilbake til Frankrike, dokumenterte en Reuters-fotograf at ungtreet var gravd opp og forsvunnet fra plenen, ifølge BBC.

Kun en flekk med gult gress ligger igjen.

Det hvite hus har så langt ikke kommet med en forklaring på hvorfor treet er fjernet, men flere teorier sirkulerer.

Det er uvisst hvor grønne fingre de to presidentene har, men ifølge Franceinfo er det ikke så fornuftig å plante denne tretypen på våren fordi det kan tørke ut i løpet av sommeren. Dersom man planter det på høsten får det tid til å slå skikkelig rot før neste sommer.

En kilde i amerikanske grensemyndigheter hevder derimot overfor Huffington Post at treet er satt i karantene fordi papirene ikke var i orden ved innførselen til USA.

Natt til mandag kommenterer Det hvite hus den mystiske forsvinningen, og kommer med fasit. Treet er satt i karantene som følge av frykt for at parasitter skulle spre seg til de andre trærne i hagen, skriver Reuters.

Treplanting i Korea

PLANTET OGSÅ: Flere statsledere har plantet trær denne uken. Her er Kim Jong-un og Moon Jae-in i full gang med å plante et tre i Panmunjom ved grensa mellom Nord- og Sør-Korea.

Foto: Str / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt