NRK Meny
Normal

Macron har tatt over Frankrike

Emmanuel Macron har inntatt Elyséepalasset i Paris som Frankrikes yngste leder siden Napoleon. Det er ventet at 39-åringen har en regjering på plass innen tirsdag.

Emmanuel Macron

Frankrikes nye president Emmanuel Macron sier at Frankrike har valgt håpet og framtiden. Her er han på paradegata Champs-Élysées etter innsettelsen.

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Macron tok farvel med sin forgjenger François Hollande, som forlot presidentpalasset i en mørk bil like etter klokka 11. I motsetning til andre land, som USA, har ikke Frankrike edsavleggelse for den nye presidenten.

Hollande vinker fra bilen i det han forlater presidentpalasset

President Emmanuel Macron står på den røde løperen og ser forgjengeren François Hollande forlate presidentpalasset.

Foto: YOAN VALAT / AFP

Macron stod på den røde løperen og så bilen med Frankrikes forrige leder forlate palasset. Deretter holdt Macron en tale der han sa at Frankrike har valgt «håp» samtidig som han lovte å gi nytt liv inn i et svekket EU.

Se billedgalleri fra presidentinnsettelsen

Macron tar farvel med Hollande
Foto: POOL / Reuters

Macron varsler reformer

– I flere tiår har Frankrike tvilt på seg selv, sa Macron, som ser det som en oppgave å gi landet tilbake selvtilliten.

– Tiden er kommet for Frankrike til å reise seg. Verden forventer at vi skal være sterke.

Macron, som er det yngste franske statsoverhodet siden Napoleon for 200 år siden, sa også at han ønsker å lede landet gjennom store endringer.

Den 39 år gamle presidenten vil samle landet ved å finne tilbake til den dype meningen, verdigheten og verdiene som bringer franskmennene sammen.

– Frankrike valgte håpet og ser mot framtiden, sa Macron.

Macron inspiserer æresgarden

Nyinnsatte Emmanuel Macron inspiserer garden før en flaggseremoni i presidentpalasset.

Foto: GONZALO FUENTES / AFP

Utnevner statsminister

Mandag er det ventet at Macron vil presentere sin nye statsminister, hvorpå han flyr til Berlin for å møte Tysklands statsminister Angela Merkel. Trolig er regjeringen utnevnt i løpet av tirsdagen.

Macron er en ivrig EU-tilhenger som ønsker en tettere integrasjon i EU, spesielt mellom eurolandene. Macron mottok en rekke gratulasjoner da han ble valgt forrige helg. Utenriksminister Børge Brende (H) skriver på sosiale medier etter dagens tale at «mer europeisk samarbeid er nødvendig i krisetider».

Laster Twitter-innhold

Frankrike til valglokalene igjen

I juni er det klart for valg på ny fransk nasjonalforsamling. Valget kommer til å være avgjørende for hvorvidt Macron kommer til å ha tilstrekkelig parlamentarisk støtte til å drive gjennom de reformene han har lovet.

– Fra i kveld er jeg på jobb, skriver Macron på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Macron stilte som uavhengig kandidat med sin nystartede bevegelse En Marche! i ryggen. La République en Marche, som Macrons bevegelse nå heter, har de siste dagene jobbet med å finne kandidater til valget. Halvparten av dem er kvinner, mens halvparten er uten politisk erfaring, slik Macron på forhånd lovet.

Macron og Hollande

Vaktbytte i presidentpalasset. Macron følger Hollande ut.

Foto: POOL / Reuters

Tok farvel med Hollande

Seremonien ble innledet med et strykeorkester mens en alvorstynget og rørt Macron sto oppstilt på stedet der han litt senere skulle få overrakt et gullhalsbånd som gjør ham til stormester i Æreslegionen.

Før Hollande forlot stedet han har bodd de siste årene, hadde han et privat møte med Macron, der den nye presidenten fikk overlevert kodene til Frankrikes atomvåpen.

– Jeg overlater ikke makten til en politisk motstander, det er langt enklere enn det, sa Hollande i uka som gikk.

Macron og Hollande

Frankrikes nye president Emmanuel Macron tar farvel med sin forgjenger François Hollande idet han forlater presidentpalasset.

Foto: POOL / Reuters

Selv om Macron fikk over 66 prosent av stemmene i valget forrige søndag, stemte færre enn halvparten av de stemmeberettigede på ham. Det skyldtes lav valgdeltakelse og at 8,5 prosent av velgerne stemte blankt.

Mange sa også at de stemte på Macron for å hindre at Marine Le Pen fra Nasjonal Front ble president.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt