Hopp til innhold

Én av verdens rikeste gir bort milliarder til intetanende mottakere

Tenk å få en e-post hvor det står at du skal få mange millioner kroner. Helt ut av det blå. Fra et menneske du aldri har møtt før. Hva hadde du tenkt?

MacKenzie Scott, ekskona til Amazon-grunnlegger Jeff Bezos

MacKenzie Scott har for vane å sende store pengebeløp til intetanende mottakere. På tide å sjekke spamfilteret, kanskje?

Foto: Evan Agostini / AP

– Dette er sånt man bare drømmer om. Man tror ikke at sånt som dette faktisk skjer i det virkelige liv, sier rektor på San Antonio College i Texas, Robert Vela.

Rektor ved San Antonio College, Robert Vela

Rektor ved San Antonio College i Texas, Robert Vela, sier pengegaver som skolen mottok fra Scott er slikt man bare drømmer om.

Foto: Mark Humphries / Mark Humphries

Han åpnet en e-post i mai som hadde ligget i innboksen i over en måned. Der stod det at skolen mottok en donasjon på 15 millioner dollar fra MacKenzie Scott.

Scott, verdens fjerde rikeste kvinne og ekskona til Jeff Bezos, har lovet å gi bort nesten hele formuen. Hun har for vane å gi penger til organisasjoner uten å informere dem på forhånd.

– Vi trodde først dette bare var lureri, uttaler rektoren ved San Antonio til magasinet Bloomberg.

Kastet 176 millioner i søppelbøtten

De fleste har lært at det rett og slett er visse e-poster man ikke kan stole på. For den årvåkne skal en e-post som inneholder lovnader om store pengesummer få varsellampene til å blinke rødt.

Det var også akkurat det som skjedde da rektor på et annet college i Palo Alto mottok en e-post hvor det stod de hadde mottatt en donasjon fra Scott.

Rektor ved Palo Alto College Robert Garza

Rektor ved Palo Alto College, Robert Garza, trodde pengegaven fra MacKenzie Scott var et svindelforsøk.

Foto: Palo Alto College / Palo Alto College

E-postene, som stadig ble flere, havnet alle i søppelbøtten. Det var ikke før Scotts organisasjon fikk tak i rektor Robert Garza via hans private e-postadresse, beskjeden endelig nådde frem.

De skulle få 20 millioner dollar. 176 millioner norske kroner. Og de kunne bruke pengene på hva de ville.

- Vi tenker at de som står i frontlinjene og jobber for organisasjonene og stiftelsene vi donerer til, selv vet best hvordan pengene kan komme til nytte, har Scott skrevet på sin blogg.

Alt pekte mot svindelforsøk

Robert Garza sa til Bloomberg det var lite som tydet på at e-posten kom fra en seriøs avsender.

– Det var ikke noe telefonnummer. Ingen logo. Ingen kontaktadresse. Det var ingenting som tilsa at dette ikke var svindel, sa rektoren.

Bloomberg har vært i kontakt med 375 organisasjoner Scott har donert penger til siden 2019. Historien til Palo Alto og San Antonio college er ikke unik.

Ingen av dem Bloomberg var i kontakt med hadde faktisk snakket med Scott. Hun holder seg i bakgrunnen og lar teamet i stiftelsen ta seg av kommunikasjon med mottagerne.

Magasinet fikk heller ikke tak i filantropen for en uttalelse i forbindelse med saken de skrev.

Skal gi vekk over 500 milliarder

MacKenzie Scott sitter på 4 prosent av aksjeandelene i selskapet Amazon, eid av eksmannen Jeff Bezos – verdens rikeste mann.

Han er god for omtrent 200 milliarder dollar.

Jeff Bezos med ekskone MacKenzie Scott

Jeff Bezos, grunnlegger av Amazon, sammen med ekskona MacKenzie Scott. Begge har lovet å gi bort betydelige summer til veldedighet.

Foto: JORG CARSTENSEN / AFP

Da skilsmissen mellom de to i 2019 var et faktum, lovet MacKenzie Scott at hun skulle gi vekk mesteparten av formuen sin. Selv om lovnaden ble møtt med mistro fra noen og kritikk fra andre, har Scott så langt holdt løftet sitt.

Hele formuen er ikke gitt vekk, men å donere bort 58 milliarder dollar, eller 512 milliarder 194 millioner norske kroner, tar tid.

For den summen kan man kjøpe nesten 1300 øyer i Karibien. Man kunne blitt med Scotts eksmannen Jeff Bezos til verdensrommet over 1000 ganger. Man kunne kjøpt all verdens champagneproduksjon fire år på rad.

Så langt har hun donert vekk 8,6 milliarder dollar til 786 ulike organisasjoner.

Jeff Bezos har også lovet å gi vekk en god andel av sin formue. Totalt har han lovet vekk 13 milliarder dollar i donasjoner. Av dem er 11,5 milliarder lovet inn i fremtiden. 1,5 milliarder dollar er faktisk gitt.

Donasjonene følger nyhetsbildet

90 prosent av organisasjonene Bloomberg var i kontakt med, sa donasjonen de fikk fra Scott er den største de har fått noensinne.

Bloomberg sier Scott endrer giverretning etter nyhetsbildet. Sekundet det går dårlig i et hjørne av USA, er Scott på plass med millioner av dollar for å rette opp i problemet.

Etter drapet på George Floyd donerte hun 587 millioner dollar til organisasjoner som jobber mot rasisme og for likestilling.

rK701aHLesU

Organisasjonen Meals on Wheels er blant de mange hundre organisasjonene som har mottatt donasjoner fra MacKenzie Scott. Her laster Fred Delaurenti, en frivillig for organisasjonen, matposer som skal leveres til fattige eldre sør for Seattle.

Foto: Ted S. Warren / AP

Da pandemien spredte seg i USA, ga hun store pengegaver til Meals on Wheels og Feeding America. Begge er organisasjoner som deler ut mat til fattige og hjemløse.

På sin personlige blogg har MacKenzie Scott skrevet at hun forsøker å gi vekk en formue muliggjort av et system som mangler rettferdighet.

– All verdens rikdom bør ikke ligge i hendene til de få. Vi har lett etter mindre organisasjoner som jobber i lokalsamfunnene. Vi har gitt dem fritt leide til bruk av pengene, fordi vi mener at de vet best hvordan midlene kan komme til nytte.

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.