Må ta graviditetstest før de får begynne på skolen

Ekvatorial-Guinea har innført en lov som krever at tenåringsjenter må ta en graviditetstest før de får begynne på skolen. Er den positiv, nektes de skolegang.

SAFRICA-HEALTH-EDUCATION

Ifølge Verdensbanken ble 110 av 1000 jenter mellom 15–19 år gravide i Ekvatorial-Guinea i 2014.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Myndighetene i det sentralafrikanske landet Ekvatorial-Guinea har innført en lov om at gravide jenter ikke får lov til å begynne på skolen, melder AFP.

Det får flere menneskerettighetsorganisasjoner til å reagere, fordi de mener landet bryter kvinners grunnleggende rett til utdanning.

– De går i stikk motsatt retning av hva verdenssamfunnet har skissert i bærekraftsmålene som ble vedtatt i FNs generalforsamling i fjor. Det å sikre spesielt jenters rett til utdanning er noe alle stater i verden har forpliktet seg til, sier politisk rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee.

– Ødeleggende konsekvenser

Amnesty peker på at et slikt tiltak kan få svært ødeleggende konsekvenser.

– For det første er det å kreve en graviditetstest en invaderende handling i seg selv. For det andre vil det å nekte en kvinne utdanning fordi hun er gravid føre til at færre kvinner får utdanning – og utdanning er den viktigste veien ut av fattigdom.

Patricia Kaatee

Politisk rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee.

Foto: Amnesty International Norge

Ifølge Verdensbanken var det 110 av 1000 jenter mellom 15–19 år som ble gravide i Ekvatorial-Guinea i 2014. Det er over dobbelt så mange som gjennomsnittet for resten av verden, men de ligger likevel under andre afrikanske land som Niger, Mali og Angola.

– Det er også veldokumentert at utdanning gjør jenter og kvinner bedre rustet til å ta vare på sine barn, påpeker Kaatee.

Vil få flere til å bruke prevensjon

Meningene innad i landet er delte. Ifølge AFP har utdanningsministeren i landet, Maria-Jesus Nkara, uttalt at de med endringen vil oppmuntre skolejentene til å bli flinkere til å beskytte seg mot uønskede graviditeter.

Kaatee tror ikke tenåringsgraviditetene skyldes at jentene slurver med prevensjon.

– I mange utviklingsland er tilgangen til prevensjon og veiledning begrenset. Det er manglende seksualundervisning, noe som gjør at mange ikke vet hvordan de kan beskytte seg mot uønskede graviditeter, og mange jenter har ikke råd til prevensjon. Seksualisert vold er også utbredt, så mange unge jenter blir gravide som et resultat av voldtekt og seksuelle overgrep.

I Ekvatorial-Guinea kan kvinner ta abort dersom graviditeten er til fare for kvinnens helse, og med autorisasjon fra ektemannen eller foreldrene.

– Et slikt skoleforbud kan også føre til at jenter som er uønsket gravide blir presset til å ta farlige aborter, sier Kaatee.

SISTE NYTT

Siste nytt