Må sverge jødisk ed i Israel

Den israelske regjeringen har vedtatt at nye borgere i landet må sverge troskap til Israel som en «jødisk og demokratisk stat».

Benjamin Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu og regjeringen i Israel har vedtatt omstridt lovforslag.

Foto: David Buimovitch / Ap

Ifølge nyhetsbyrået AFP godkjente den israelske regjeringen, med statsminister Benjamin Netanyahu i spissen, søndag at nye borgere i landet må sverge troskap til Israel som en «jødisk og demokratisk» stat.

Les også: Clinton forsøker Midtøsten-mekling
Les også: Hamas fordømmer fredssamtalene
Les også:
– Siste sjanse for fred i Midtøsten

For ett og et halvt år siden ble ultranasjonalisten Avigor Liebermann sett på som en spøk da han og partiet Yisraeli Beiteinu (Israel er vår fremtid, red.anm) foreslo nøyaktig det samme i mars 2009.

Mye på grunn av at rundt 20 prosent av landets borgere ikke er jøder.

Ultranasjonalist i regjeringen

Nå sitter imidlertid Yisrael Beiteinu i regjeringen sammen med Likud, Shas, det israelske Arbeiderpartiet, Det jødiske hjem og United Torah Judaism. Og nevnte Liebermann er utenriksminister.

Det fikk den israelske sosialministeren Isaac Herzog til å gå ut i forkant av at regjeringen behandlet edsforslaget.

– Dette er et hint av fascisme i utkantene av det israelske samfunn. Helhetsbildet er skremmende, og det har vært en tsunami av tiltak som begrenser rettighetene til borgerne. Dette kommer vi til å måtte betale en dyr pris for, sa Herzog til nyhetsbyrået AFP.

Sammenbrudd

Lovforslaget kommer samtidig som Israel har opphevet byggestansen i nye bosetninger.

Det har ført til at den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, har avvist alle forsøk på å få fredssamtalene mellom de to partene på skinner igjen.

Forslaget må få flertall i Knesset før det blir endelig vedtatt og implementert.

SISTE NYTT

Siste nytt