NRK Meny
Normal

Må rive ulovlig fantasivilla på taket av skyskraper

En styrtrik kineser har fått 15 dager på seg til å rive en fantasikonstruksjon som han har fått bygget på taket av en skyskraper i Beijing.

Hus i Beijing.

Hagen og villaen på toppen av skyskraperen i Beijing.

Foto: Mark Ralston / AFP

Hage og villa på skyskraper

Den merkelige villaen og hagen som nå skal rives, ligger på toppen av en 26 etasjers skyskraper i bydelen Haidian i Beijing.

Foto: Xinhua, Luo Xiaoguang / AP

Den merkelige konstruksjonen befinner seg på toppen av en 26 etasjer høy skyskraper i bydelen Haidian i den kinesiske hovedstaden.

Der har en styrtrik kineser bygget seg en fantasibolig bestående av stein, trær og busker og en bolig på 800 kvadratmeter.

Mannen bak det eksentriske boligen har tjent en formue på tradisjonell kinesisk medisin, skriver nyhetsbyrået AP.

Han har brukt seks år på å bygge boligen som har fått den uoffisielle tittelen «Kinas mest skandaløse illegale bygning».

Sinte naboer sier at de har protestert i årevis over at den 800 kvadratmeter store villaen og den tilhørende hagen, skader skyskraperen den er bygget på og rørene i bygningen.

De har også klaget over bråkete fester som har pågått til langt på natt

Myndighetene tok ikke notis av klagene før bilder av bygningen ble publisert i kinesiske aviser mandag med tittelen «Kinas mest skandaløse illegale bygning».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hus i Beijing

Nærbilde av hagen og villaen på toppen av skyskraperen i Beijing.

Foto: Mark Ralston / AFP

– Rives om 15 dager

Nå sier byutviklingsansvarlig i Haidian-bydelen, Dai Jun, at myndighetene vil rive konstruksjonen om 15 dager om ikke eieren enten river selv eller legger frem bevis for at han har byggetillatelse. Dai Jun la til at myndighetene så langt ikke har mottatt noen byggetillaltelse.

Eieren av fantasiboligen er blitt identifisert som lederen for et firma som driver med tradisjonell kinesisk medisin og er tidligere medlem av bydelens politiske råd.

Han sier til avisen Beijing Times at han vil følge pålegget fra de lokale myndighetene, men latterliggjør de som kaller konstruksjonen en villa, og sier selv at det «bare er en dekorativ hage».

Innførte statlig byggestopp

Hage på toppen av skyskraper

Hagen og villaen på toppen av skyskraperen i Beijing.

Foto: Xinhua, Luo Xiaoguang / AP

Nå har bygningen blitt det siste symbolet på at rike kinesere føler seg hevet over loven så vel som at byggeregler blir oversett.

Dyre luksusbiler uten nummerskilter er et vanlig syn, og luksusboliger rundt Beijing og andre byer er ofte bygget på land som er konfiskert fra bønder uten skikkelig kompensasjon.

Kinas leder Xi Jinping har lovet å slå ned på offentlig korrupsjon, og tidligere i år ble det startet en kampanje for å rive bygninger som er oppført uten tillatelse. Så langt er det ikke klart om det får konkrete resultater.

Etterspørselen etter tomter til nye boliger er stor i Kina, og den ulovlige fantasikonstruksjonen i Beijing er ikke enestående.

Nylig fikk en eiendomsutvikler i byen Hengyang problemer fordi han hadde bygget et kompleks med 25 villaer på taket av et kjøpesenter uten tillatelse.

Han slapp imidlertid å rive bygningene, på betingelse av at ikke villaen ble solgt videre.

– Hvem vet om vi er her om 70 år?

I teorien er det staten som eier alle tomter i Kina, og huseiere får en 70 års festekontrakt.

Reglene rundt festekontraktene er ofte uklare, noe som svekker rettighetene til huseierne.

En by i Sichuan-provinsen vekket nylig oppsikt da det ble oppdaget at de hadde kuttet lengden på festekontraktene fra 70 til 40 år.

Svaret fra de lokale myndighetene var at loven tillot kortere festekontrakter enn 70 år og så la de til: «Hvem vet om vi vil være her om 40 år? Ikke tenk for langsiktig.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt