NRK Meny
Normal

Hviterussisk minister må gå etter svenskekrangel

Hviterusslands utenriksminister har fått sparken av president Aleksandr Lukasjenko. Hviterussland har den siste tiden vært involvert i en diplomatisk strid med Sverige.

Sergei Martynov

Sergei Martynov har vært Hviterusslands utenriksminister siden 2003.

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

Nyhetsbyrået AFP melder mandag at utenriksminister Sergei Martynov har fått sparken.

Martynov vil bli erstattet av den mektige lederen for Lukasjenkos administrasjon, Vladimir Makey, melder Lukasjenkos pressekontor.

Ingen begrunnelse

Lukasjenkos kontor har ikke gitt noen begrunnelsr for at Martynov måtte gå av, men utenlandske nyhetsbyråer setter avgangen i sammenheng med den siste tidens diplomatiske stridigheter med Sverige.

Hviterusslands forhold til EU har også blitt dårligere den siste tiden, blant annet på grunn av meldinger om brudd på menneskerettigheter.

Den diplomatiske feiden med Sverige begynte tidligere i sommer. I begynnelsen av august viste Hviterussland ut Sveriges ambassadør til landet. Sveriges utenriksminister Carl Bildt var svært kritisk til avgjørelsen, og mente den kom fordi ambassadøren var «for opptatt av menneskerettigheter».

Teddybjørn-«bombing»

Uten at det har blitt nevnt eksplisitt, mener mange eksperter at utsendelsen var et svar på et teddybjørn-stunt fra et svensk reklamebyrå tidligere i sommer.

800 «Teddybomber» med fallskjerm og regimekritiske budskap ble da sluppet over hovedstaden Minsk.

Sverige svarte da med samme mynt, og Bildt erklærte Hviterusslands kommende ambassadør til landet uvelkommen. Senere har også Hviterussland gitt resten av de svenske diplomatene reisepass.

Hviterussland omtales noen ganger som Europas siste diktatur, og forholdet til Vesten er anstrengt på grunn av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko (høyre) med Russlands Medvedev

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko (t.h.), her sammen med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev.

Foto: RIA Novosti / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt