NRK Meny
Normal

Må betale for fengselsbesøk

Forbrytelser kan endelig se ut til å lønne seg for staten. I Arizona har fengslene begynt å ta betalt for de som ønsker å besøke de innsatte.

Arizona Execution

Hit, men ikke lenger, kommer du dersom du ikke er villig til å betale for å komme på besøk i det statlige fengselet i Arizona, USA.

Foto: Matt York / Ap

25 amerikanske dollar (rundt 140 norske kroner) må besøkende punge ut dersom de ønsker å hilse på venner og familie som soner sin straff ved et av de 15 fengslene i den amerikanske delstaten.

Havnet i domstolen

Arizona skal være den første delstaten i USA som innfører inngangspenger for voksne, skriver The New York Times.

Avgifta ble på papiret innført for bruk til å utføre såkalt «bakgrunnssjekk» av de besøkende, men Wendy Baldo hos de lokale myndighetene i Arizona innrømmer at planen var at pengene skulle dekke inn kostnader forbundet med vedlikehold og reparasjoner på fengselsbygningene.

Det skulle være et sårt tilskudd til det enorme offentlige underskuddet.

Opprinnelig skulle inngangspengene også gjelde barn, men etter noen runder vedtok de lokale myndighetene at prisen kun skulle betales for besøkende over 18 år.

Vekker harme

Avgifta har likevel satt sinnet i kok hos familiemedlemmer som har en av sine egne bak lås og slå.

Ifølge avisa sliter familiemedlemmer allerede med å dekke utgiftene de har for transport fordi fengslene ofte befinner seg på avsidesliggende steder.

Resultatet kunne dermed bli mindre eller ikke noe besøk på fengselsfuglene.

Interesseorganisasjonen Middle Ground, som kjemper for de innsattes rettigheter, svarte med å stevne fengselsmyndighetene for retten.

– Korttenkt

Ifølge en av kritikerne, David C. Fathi, som leder det nasjonale fengselsprosjektet for menneskerettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union, kan inngangsbeløpet få en negativ konsekvens for samfunnet.

– Vi vet at en av de beste tingene du kan gjøre hvis du ønsker at personer som slipper ut av fengsel skal leve et lovlydig liv, er å tillate kontakt med familien mens de er i fengsel, forklarer Fathi til avisa.

Han kaller forslaget for en korttenkt løsning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt