Hopp til innhold

Må betale erstatning til Thalidomid-ofre

Legemiddelfirmaet Grünenthal er dømt til å betale hver av de spanske ofrene for de kvalmedempende pillene minst 165.000 kroner.

Spania Thalidomid rettssak

Spanske thalidomid-ofre har fulgt rettssaken i Madrid.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Det har en spansk rett avgjort, skriver El Pais. I januar i fjor beklaget det farmasøytiske firmaet for første gang overfor de mange tusen barna som ble født med misdannelser på grunn av legemiddelet.

Legemiddelet ble solgt til gravide kvinner på 1950 og -60-tallet som en kur mot morgenkvalme, men viste seg å ha fryktelige bivirkninger.

Anslagsvis 10.000 barn over hele verden ble født med misdannelser, blant annet uten armer og bein, etter at mødrene hadde tatt thalidomid.

Skade avgjør erstatning

Legemiddelet ble solgt i 50 land før det ble etter hver ble trukket tilbake. Pillene ble fjernet fra det tyske markedet i 1961, men ble solgt i Spania fram til 1965.

I den spanske dommen, som ble kjent onsdag, heter det at de 22 ofrene skal få 165.000 kroner for hver prosent funksjonshemning de er diagnostisert med.

Legemiddelfirmaet har nå 20 dager på seg til å avgjøre om det vil anke dommen.

Sommeren 2013 ble det meldt at legemiddelet igjen er tatt i bruk i Brasil. Medisinen er blitt gitt til mennesker som lider av spedalskhet, og noen kvinner har tatt middelet mens de var gravide, og uten å være klar over de skadelige bivirkningene.

Ifølge tidligere helseminister Jonas Gahr Støre ble det i Norge inngått et forlik mellom legemiddelfirmaet Astra og mødrene til de thalidomidrammede om en erstatning i 1969. Astra forpliktet seg til å utbetale et årlig indeksregulert bidrag til et norsk thalidomidfond.

Thalidomid

Dette bildet er fra 1968 og viser Elizabeth Buckle, et av mange barn som ble skadet av Thalidomid.

Foto: By: Paul Fievez Hulton Archive/getty images

SISTE NYTT

Siste nytt