Hopp til innhold

Lysere utsikter, men fortsatt høy arbeidsledighet i Europa

Hvis alle landene gjennomfører reformene og tiltakene de har planlagt, tror EU-kommisjonen på en vekst på i hele EU i år. Men ekspertene regner med fortsatt høy arbeidsledighet.

Demonstrasjon Torino

1.mai kastet demonstranter i italienske Torino røykbomber mot politiet i en demonstrasjon mot arbeidsledighet. Økonomene i EU venter en liten bedring i sysselsettingen, men tror fortsatt ledigheten blir høy.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Tidligere har økonomene i EU sagt at de ventet en oppgang på 1,8 prosent, men forventningene var altså justert ned til 1,7 da EU -kommisjonen la fram vårprognosene for økonomien mandag.

Ekspertene i Brussel tror vi får en litt sterkere vekst enn da de laget et lignende anslag i vinter på 1,2 og 1,5 prosent. Den store vårløsningen er det ikke snakk om, men Europa preges av større optimisme igjen etter år med krisestemning og resesjon. Økonomene venter en vekst på 1,2 prosent i de 18 landene i euro-sonen.

I januar sa EUs sentralbanksjef, Mario Draghi, at Europa var i ferd med å komme seg gjennom den verste økonomiske krisen noensinne.

Fortsatt ledighet

Siim Kallas

EU-kommissær Siim Kallas sier de strenge innsparingstiltakene i EU-landene har gitt resultater.

Foto: Yves Logghe / Ap

– Bedringen får nå feste. Underskudd minker, investeringer tar seg opp og sysselsettingen har begynt å bedre seg, sier EU-kommissær Siim Kallas om dagens tall.

Han sier reforminnstatsen fra medlemslandene betaler seg og understreker at trykket må holdes høyt for å skape flere arbeidsplasser.

For selv om økonomene har tro på en liten bedring i sysselsettingen, ligger det an til fortsatt høy ledighet i både EU og eurosonen de to neste årene.

Men forbruket på hjemmebane er ventet å drive den europeiske veksten fremover. Kommisjonen ser videre for seg lav inflasjon på godt under målet om tett oppunder 2 prosent.

Den tyske økonomien er fortsatt i førersetet i EU og ligger an til en vekst på 1,8 prosent i år, tror Kommisjonen. Frankrike er nest største økonomi, men går tråere og får igjen et svakere vekstanslag på 1 prosent.

Etter flere år med store minustall kan Hellas glede seg over et anslag i pluss i år, selv om det kun er på 0,6 prosent. Kypros ligger fortsatt an til krisetall på 4,8 i minus i årets brutto nasjonalprodukt.

– Veksten er ventet å holde seg i Tyskland, mens bedringen blir sterkere i Spania og tar seg langsomt opp i Frankrike og Italia. I Storbritannia har veksten fått fast feste, lyder konklusjonen fra Kommisjonen om utsiktene for de største økonomiene.

Venter mindre vekst i EFTA-landene

Økonomien i EFTA-landene går fortsatt godt, men EU-kommisjonen nedjusterer årets vekstprognose noe for Norge.

Mens ekspertene i Brussel i vinter så for seg en norsk vekst i brutto nasjonalprodukt på 2,7 prosent, ligger anslaget på 2,4 prosent i vårprognosen.

EU-kommisjonen slår også fast at siste kvartal i 2013 var skuffende i EFTA-landene Norge og Sveits.

– Etterspørselen fra utlandet tar ikke sveitsisk jernbane – den er forsinket, noterer EFTA-ekspertene med en metafor der de sammenligner med den sveitsisk jernbanen, som er berømt for sin punktlighet.

Men Kommisjonen ser for seg sterk etterspørsel på hjemmemarkedet og har i Norge forventninger til bidrag fra offshorenæringen. Kommisjonen tror Norge også vil holde på en pengepolitikk som har som mål å skape vekst.

Norske eksperter har spådd at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent på torsdagens rentemøte. Banken kommer i juni med sine neste renteprognose, hvor den også vurderer utviklingen litt lenger fram.

Den europeiske gjeldskrisen på to minutter

Lær om bakgrunnen for gjeldskrisen her.

SISTE NYTT

Siste nytt