Mange tusen lynnedslag over sør-England

Det varme og fuktige maiværet førte lørdag til et voldsomt uvær over London. Lynet rammer også flytrafikken. Nå varsles det flere voldsomme byger med regn, torden og hagl, også i Norge.

Video: Muhammed Ravat

LYSTE OPP: London ble rammet av regn og torden lørdag kveld. Lynet lyste opp storbyen. Her fra London Eye. Video: Muhammed Ravat.

En elektrisk storm feide over sør-England og den britiske hovedstaden i går kveld, etter det varme været som preget starten av helgen.

Temperaturer opp mot 27 grader og høy luftfuktighet, førte til at det bygde seg opp tordenbyger, og lørdagskvelden ble preget av mye regn og et stort antall lynnedslag.

BRITAIN-WEATHER/

SPEKTAKULÆRT: Et av de mange lynnedslagene i London, her fra en gate sør i byen.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Den britiske værtjenesten Met Office forteller om mellom 15.000 og 20.000 lynnedslag i løpet av fire timer over den sørlige delen av England, ifølge BBC.

Det er registrert til sammen 60.000 lynnedslag i Storbritannia de siste 24 timene.

Kringkasterens værpresentatør, Tomasz Schafernaker beskriver tordenværet som «alle tordenværs mor»

– Jeg har aldri sett en storm med så hyppige lynnedslag i mitt liv, sier han. Han forteller at det var voldsom aktivitet med lynnedslag, men ikke mange smell å høre.

Slo ut tanksystem på flyplass

Det er ikke meldt om noen alvorlige skader som følge av det voldsomme uværet, men meteorologene advarer mot mulige strømbrudd og problemer i trafikken søndag og mandag etter hvert som uværet beveger seg nordover i landet.

BRITAIN-WEATHER/

KUNSTVERK: Lyn kan se vakkert ut.

Foto: TOM JACOBS / Reuters

Lyn-aktiviteten skaper fortsatt problemer. På flyplassen Stansted er det søndag ettermiddag flere innstilte avganger etter at lynet satte deler av systemet som brukes til å fylle drivstoff på flyene ut av spill.

Selv om flyene nå får tanket drivstoff igjen, har flere hundre passasjerer tilbragt de siste timene i avgangshallen, eller ombord i fly som blir stående på bakken.

En rekke passasjerer klager nå på at de har blitt sendt inn i flyene og blir sittende i flyet i lang tid før flyet får ta av. Et fly som skal til Ibiza har blitt stående i en og en halv time etter oppsatt avgangstid.

Mange fly blir omdirigert til andre flyplasser som følge av problemene.

Fra Twitter:

Laster Twitter-innhold

Varsler mer regn, torden og hagl.

Brannvesenet i London har fått rundt 500 værrelaterte telefoner de siste timene, ifølge Sky News. De fleste av dem på grunn av oversvømmelser.

Det er mer nedbør på vei fra kontinentet mot den engelske kanal, så uværet er ventet å fortsette en stund til.

– I dag er det kraftige byger med regn, torden og hagl over Frankrike, Belgia og Tyskland. Disse systemene beveger seg mot England utover dagen, og flyplassene i området varsler nå de kraftigste tordenbygene de kan varsle om. Det sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Det er også lyn og torden på vei mot Norge.

– Det er varmt også hos oss, og i morgen ettermiddag bygger det seg opp skyer med torden og hagl. Disse kommer trolig inn over Sørlandet mandag kveld, sier Løvdahl.

Han understreker at vi nå må se på været som høysommervær, hvor temperaturen sjelden går mye under 20 grader. Dette er mer vanlig i juli og august, og fører til uvær som det vi nå har sett i England og på kontinentet.

- Som et diskotek

På sosiale medier florerer det av bilder fra uværet i London i går, og mange har klart å fange lynet.

Laster Twitter-innhold

Flere beskriver uværet som «helt vanvittig», og som å stå under et strobelys som brukes på diskoteker.

LONDON-WEATHER/

ETTER KAMPEN: Lynet slo ned like ved Wembley stadion noen timer etter kampen mellom Fulham og Aston Villa.

Foto: CARL RECINE / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt