Hopp til innhold

Ny telefonsamtale svekker stuepikens troverdighet ytterligere

– Slapp av, jeg vet hva jeg gjør, skal stuepiken i Strauss-Kahn-saken ha sagt til en venn i fengsel et drøyt døgn etter overgrepsanklagene.

Dominique Strauss-Kahn og Anne Sinclair

Dominique Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair forlater leiligheten på Manhattan etter at han ble satt fri fra varetekt i går.

Foto: ALLISON JOYCE / Reuters

28 timer etter at stuepiken på Sofitel Hotel anmeldte den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn for seksuelle overgrep, ringte hun en venn i et immigrasjonsfengsel i Arizona.

Samtalen ble tatt opp på bånd, og kvinnen ble gjenkjent ved hjelp av stemme- og dialektundersøkelser. Ifølge etterforskerne hadde kvinnen på lydopptaket en «unik Fulani-dialekt», som er en dialekt fra kvinnens hjemland Guinea.

Det bekrefter en høytstående kilde innenfor det amerikanske rettssystemet til den amerikanske avisa The New York Times.

Økonomisk profitt

Samtaleanalysen ble ferdige på onsdag, og avslørte oppsiktsvekkende uttalelser fra kvinnen.

– Slapp av, denne mannen har masse penger. Jeg vet hva jeg gjør, sa hun under telefonsamtalen, ifølge The New York Times.

Da analysen var klar, ble samtalen umiddelbart meldt inn til etterforskningsteamet som jobber med Strauss-Kahn-saken.

Telefonsamtalen gir inntrykk av at kvinnen håpet at anmeldelsen av Strauss-Kahn skulle gi henne økonomisk profitt.

Svekker troverdigheten

Ballonger til Strauss-Kahn

En mann leverer ballonger, blant annet en som forestiller Frihetsgudinnen, til Strauss-Kahns leilighet i New York.

Foto: DON EMMERT / Afp

Dette er nok et element som setter spørsmålstegn ved den 33 år gamle stuepikens troverdighet.

I går ble det kjent at etterforskerne har funnet store hull i kvinnens forklaring, både når det gjelder opplysninger i saken og det hun har fortalt om seg selv.

Siden hun leverte anmeldelsen mot den tidligere pengefondsjefen 14. mai har hun blant annet løyet om telefonsamtaler, inntekt, erfaringer fra hjemlandet og om sin økonomiske situasjon.

Etterforskerne skal i tillegg ha funnet uregelmessigheter i kvinnens asylsøknad. Da hun søkte asyl til USA fortalte hun blant annet at hun hadde blitt voldtatt i hjemlandet. Senere viste det seg at opplysningene ikke stemte.

Pugga livshistorien før avhør

Hun skal også ha løyet om sin personlige historie. Under avhørene fortalte hun den samme historien til etterforskerne, som hun fortalte til immigrasjonsmyndighetene for sju år siden.

Hun beskrev soldater som ødela hjemmet i Guinea der hun bodde med sin mann, og at de begge ble mishandla fordi de kjempa mot regimet i hjemlandet. Ifølge kvinnen døde ektemannen i fengsel noe år etter. Senere viste deg seg at hun hadde pugga historien på bånd før intervjuet.

Hun har også blitt kobla til folk som har begått kriminelle handlinger.

Innrømmer å ha løyet

Kenneth Thompson

Kvinnens forsvarer Kenneth Thompson mener kvinnen må betraktes som et offer til tross for løgnene.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

På seks uker har kvinnen gått fra å være et troverdig voldtektsoffer, til å bli et ustabilt og tvilsomt vitne. De sprikende forklaringene har ført til ei dramatisk vending i etterforskninga av saken mot den tidligere IMF-sjefen.

I går innrømmet stuepiken at hun ga falsk forklaring til juryen under det første rettsmøtet. Her unnlot hun å nevne at hun rakk å vaske et annet rom før hun ga beskjed til sin overordnede om at hun hadde blitt seksuelt overfalt av Strauss-Kahn på hans rom.

Kvinnens forsvarer Kenneth Thompson hevder imidlertid at det eneste som betyr noe er kvinnens versjon av hva som skjedde på rom nummer 2806.

– Det er sant at offeret har gjort noen feil, men det betyr ikke at hun ikke er et voldtektsoffer, sier Thompson til New York Times.

Satt fri

Dominique Strauss-Khan og Anne Sinclair

Dominique Strauss-Khans kone Anne Sinclair har stått støtt ved hans side siden overgrepsanklagene ble kjent.

Foto: David Karp / Ap

Strauss-Kahn har hele tida hevda at han er uskyldig, og selv om tester viser at det ikke er tvil om at det har vært seksuell kontakt mellom de to, kan det være at beskyldningene om overgrep ikke har rot i virkeligheten.

Forvarerne hans har siden slutten av mai gjort det klart at de sitter på informasjon som fullstendig vil undergrave kvinnens troverdighet, og at dette vil være hovedfokus under rettssaken. Nå kan det se ut som etterforskerne kom dem i forkjøpet.

Saken mot Strauss-Kahn er ikke over av den grunn, men de nye opplysningene har ført til at han er satt fri fra husarrest, forutsatt at han skriftlig lover å møte opp i alle framtidige rettsmøter. Han får heller ikke lov til å forlate USA.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.