Normal

Lunder og Vimpelcom saksøkes i USA

Et amerikansk advokatfirma varsler massesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom. – Helt ukjent for oss, sier advokat Cato Schiøtz.

Jo Lunder presenterer kvartalsresultater

BESKYLDES FOR TILBAKEHOLD: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder og fire andre nåværende og tidligere sjefer i selskapet, anklages for å ha gitt uriktig og misvisende informasjon om Vimpelcoms operasjoner i Usbekistan.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Massesøksmålet er registrert ved en domstol i New York i går, viser rettsdokumenter NRK har tilgang til. Det er innlevert av advokatfirmaet Pomerantz LLP.

Bak søksmålet står en rekke aksjonærer som kjøpte aksjer i Vimpelcom i perioden fra 30. juni 2011 til 2. november 2015.

Saksøkerne mener at selskapets ledelse har villedet markedet, og unnlatt å fortelle at Vimpelcom betalte det som omtales som ulovlige bestikkelser til Usbekistans presidentdatter for å sikre seg tilgang til Usbekistans telekommarked.

– Det er ukjent for meg, og det er ukjent for Jo Lunder. Det har ikke vært et tema i våre samtaler, sier advokat Cato Schiøtz, som representerer Lunder.

Advokaten har sittet sammen med sin klient i avhør hos Økokrim torsdag og sier at Lunder er svært overrasket over siktelsen.

– Han har vært tilgjengelig for avhør i både tre år, og så vidt jeg vet har han aldri fått noen henstilling om å gi noen informasjon. Da er det jo litt voldsomt å bli arrestert, sier Schiøtz.

«Ulovlige bestikkelser»

I søksmålet, som Dagens Næringsliv omtalte tidligere i dag, hevder saksøkerne: «Vimpelcom hadde betalt flere titalls millioner dollar til et selskap kontrollert av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president. Betalingene til Karimova var ulovlige bestikkelser som skulle sikre Vimpelcom tilgang til det usbekiske telemarkedet.»

I løpet av perioden har kommunikasjonen fra selskapet derfor vært usann og misvisende, mener aksjonærene.

I søksmålet vises det til at selskapet selv offentliggjorde at det var under etterforskning i mars 2014, og at aksjekursen falt 4,6 prosent 3. november i år, da det ble kjent at Vimpelcom hadde satt av 900 millioner dollar i forbindelse med den pågående etterforskningen mot selskapet.

En man snakker i mobiltelefon foran et Vimpelcom-skilt

ETTERFORSKES: Vimpelcom etterforskes for korrupsjon av både amerikanske og nederlandske myndigheter. Selskapet har hovedkontor i Amsterdam og er børsnotert i USA.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Spissformulerer og overdriver

Som et resultat av handlingene og unnlatelsene har aksjeeierne tapt store pengebeløp, heter det.

Jo Lunder, som ble pågrepet på Gardermoen i går kveld, var konsernsjef i Vimpelcom fra juli 2011 til april 2015. Han er blant Vimpelcom-sjefene som er saksøkt.

I tillegg er nåværende toppsjef og en tidligere toppsjef saksøkt, samt nåværende og en tidligere finansdirektør.

Nøyaktig hvor mange som står bak søksmålet er ikke klart.

Påstanden er at Lunder og de saksøkte sjefene har fått selskapet til å utstede falsk og misvisende finansiell informasjon gjennom sin rapportering, og at aksjeverdiene har vært kunstig oppblåst som en følge av dette.

Alle som har vært borti amerikanske advokater ved at de spissformulerer og overdriver. Det er en del av gamet i USA, det betyr ingen verdens ting, sier Schiøtz.

Investorene mener de er bedratt og påstår at de ikke ville ha kjøpt verdipapirene til prisen som ble betalt, dersom de hadde visst sannheten.

Saksøkerne krever at saken skal føres for en jury.

Vimpelcom avviser anklagene

Vimpelcoms informasjonssjef Rozzyn Boy skriver i en e-post til Dagens Næringsliv at de ikke kommenterer spesifikke søksmål, men tilføyer:

– Vi vil iherdig forsvare oss mot slike opportunistiske handlinger.

Lunders forsvarer Cato Schiøtz har sagt at Lunder anser seg som uskyldig i Vimpelcom-saken.

– Han mener han ikke har noen befatning med en eventuell korrupsjon, sa Schiøtz tidligere i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt